Snelle en betrouwbare identificatie van immunogene peptiden voor de ontwikkeling van de volgende generatie vaccins, kankertherapie en eiwitmedicijnen.

Innovatief onderzoeksdomein immunopeptidomics: bouwstenen van ons eigen lichaam als basis voor gepersonaliseerde geneeskunde

Een aantal jaren geleden beseften VITO-onderzoekers, samen met collega’s van de UAntwerpen, het enorme belang en potentieel van het nog jonge domein van de immunopeptidomics. Een eerste aanknoping waren kankerspecifieke antigenen. Met de analyse van deze kleine eiwitten (zogenaamde peptiden) in tumoren werkte VITO mee aan wat kan uitgroeien tot een vorm van immuuntherapie die op maat is gesneden van de patiënt. Zowel de karakterisatie van de peptiden als de data-analyse zijn ondertussen verfijnd. Maar er zijn nog veel meer data over de identiteit van die antigenen nodig.

De investeringen van VITO in technologie  en expertise hebben geleid tot een unieke, geavanceerde methodologie, die de onderzoekers in staat stelt om heel nauwkeurig alle peptidegebieden te identificeren die een immuunreactie opwekken. Deze zogenaamde MAPPS-analyses behoren tot de meest gesofisticeerde methodes om immunogeniciteitstesten uit te voeren, die cruciaal blijken tijdens de ontwikkeling van de volgende generatie geneesmiddelen. Belangrijke toepassingen omvatten onder meer ontwikkelen van vaccins, immuuntherapie en het testen van (eiwit)medicijnen op ongewenste immuunreacties.

Van labo naar commerciële schaal

De sterk geavanceerde methodologie bewerkstelligt snellere, nauwkeurigere en betrouwbaardere onderzoeksresultaten in het domein van de immunopeptidomics. Door de toegenomen vraag vanuit de markt voor deze gesofisticeerde MAPPS-analyses en de ondernemingszin van de drie VITO-oprichters bleek de tijd rijp om een VITO spin-off te lanceren. Na een intensieve begeleidingsperiode van het VITO Tech Transfer Office (TTO), onder leiding van Bart Swaelens, werd er externe financiering gevonden bij HERAN Partners.

Bart Swaelens, Hoofd Tech Transfer and Venture Development bij VITO: “Drie VITO-medewerkers die beslissen om een spin-off te lanceren brengt heel wat uitdagingen met zich mee, maar zegt ook wat over het ondernemend potentieel binnen onze organisatie. We gaven hen de mogelijkheden om de methode verder op punt te stellen voor massaproductie en de eerste opdrachten uit te voeren vanuit VITO.  We zijn blij dat ze nu op eigen benen verder kunnen”.

VITO is mede-aandeelhouder in de spin-off, samen met HERAN Partners en de 3 oprichters.

Contact:
+32 14 33 55 18