Het 3xG-onderzoeksteam zet een spannende stap voorwaarts in het betrekken van jongeren bij milieu- en gezondheidsonderzoek. Met trots kondigen we de lancering aan van ons educatieve programma, 'Gezondheidsbewakers', speciaal ontworpen voor middelbare scholen in Mol. Met dit initiatief verwerven leerlingen kennis over het doel en het verloop van dit 3xG-onderzoek, verkennen ze de 3xG-data en zijn ze in staat om de wetenschappelijke basis van milieu- en gezondheidsonderzoek te begrijpen.

Elke dag komen we in contact met schadelijke stoffen in onze omgeving, maar hoe gevaarlijk is dat? Om deze cruciale vraag te beantwoorden, verzamelen de 3xG-onderzoekers een berg data over schadelijke stoffen in ons lichaam, onze leefomgeving en onze levensstijl. Deze gegevens worden verzameld bij ongeveer 300 kinderen uit Dessel, Mol en Retie, vanaf de zwangerschap en doorlopend tot ze 18 jaar oud zijn. Dankzij de 3xG-deelnemers als een soort “barometer” voor schadelijke stoffen in onze omgeving, brengen de onderzoekers blootstelling aan deze stoffen in kaart. Bovendien willen ze beter begrijpen welke effecten deze stoffen op onze gezondheid hebben en hoe onze levensstijl hierin een rol speelt. De 3xG-studie maakt van Dessel, Mol en Retie één van de best opgevolgde regio’s in Vlaanderen.

De kinderen die deel uitmaken van de 3xG-studie zijn momenteel tussen de 8 en 13 jaar oud. We willen deze betrokken generatie een dieper inzicht bieden in de invloed van onze omgeving op onze gezondheid en hoe we dit onderzoeken. Daarom hebben onze 3xG-onderzoekers een educatief pakket ontwikkeld dat dit najaar wordt geïntroduceerd in vier middelbare scholen in Mol. Gewapend met nieuwe kennis over milieu en gezondheid, kunnen de jongeren vragen stellen aan de 3xG-onderzoekers en samen antwoorden zoeken door in de 3xG-databank te duiken. Dit educatieve avontuur sluit op 15 november af met het 'Feest van de Toekomst', een evenement met een boeiende mix van muziek en inspirerende workshops over gezondheid en duurzaamheid.

Wat de leerlingen ontdekken in de databank, gaan ze kritisch evalueren met het oog op hun persoonlijke gezondheidskeuzes. Als echte wetenschapsvertellers krijgen ze de kans om de inwoners van Dessel, Mol en Retie te informeren over wat we (kunnen) leren dankzij de 3xG-studie. Ze zullen hun inzichten immers delen met de gemeenschap via een creatieve tentoonstelling in het administratief centrum “De Plaetse” in Dessel, de bibliotheek van Retie en ’t Getouw in Mol. Hierbij staat hun eigen keuze centraal; ze hebben de mogelijkheid om de koers van het onderzoek te bepalen en onderzoeksresultaten in de context van hun eigen gezondheidskeuzes te plaatsen. Dit draagt bij aan authentiek wetenschappelijk onderzoek en benadrukt de kracht van jonge denkers.

Over 3xG

De 3xG-studie is een wetenschappelijk onderzoek dat als doel heeft de blootstelling aan milieuvervuilende stoffen in de regio Mol, Dessel en Retie in kaart te brengen en zo de gezondheid van de lokale bevolking te bewaken. Het project is tot stand gekomen in uitvoering van één van de voorwaarden voor de oppervlakteberging van laag- en middelactief kortlevend afval in Dessel, gesteund door de partnerschappen STORA en MONA, in opdracht van NIRAS.

Dit project toont aan dat wetenschap en educatie hand in hand kunnen gaan en maakt de volgende generatie bewust van de onmisbare relatie tussen milieu en gezondheid. Dit project kwam tot stand met steun en advies van verschillende partners.

Contact:
+32 14 33 53 55