
3xG: Milieu- en gezondheidsonderzoek in de regio Dessel, Mol en Retie
Hoe gevaarlijk zijn de schadelijke stoffen in onze omgeving? Om die vraag te beantwoorden verzamelen de onderzoekers van 3xG data van ongeveer 300 kinderen uit Dessel, Mol en Retie. Het doel van deze gezondheidsstudie is om meer inzicht te krijgen in factoren die onze gezondheid bepalen, op het vlak van zowel omgeving als levensstijl.
Blootstelling aan schadelijke stoffen monitoren
In de gemeente Dessel wordt al tientallen jaren laag- en middelactief kortlevend radioactief afval opgeslagen. Dit gebeurt in opdracht van NIRAS (Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen) en de partnerschappen STORA (Dessel) en MONA (Mol).
Een van de voorwaarden van de partnerschappen om die bergingsinstallatie te aanvaarden was een continue gezondheidsopvolging in de regio. Zo startte in 2010 het project 3xG, dat staat voor ‘Gezondheid - Gemeenten - Geboorten'.
Dit gezondheidsonderzoek volgt ongeveer 300 kinderen uit Mol, Dessel en Retie op van voor hun geboorte tot de leeftijd van 18 jaar. Daarnaast bestudeert het project ook de ziekte- en sterftecijfers van die regio.
De gezondheid van de lokale bevolking bewaken
De deelnemers aan 3xG fungeren als een soort barometer voor schadelijke stoffen in de regio. Onderzoekers brengen de blootstelling aan zulke stoffen in kaart en proberen beter te begrijpen welke effecten ze hebben op onze gezondheid, en hoe levensstijl daarin een rol speelt.
Het verzamelen van gegevens gebeurt op twee manieren:
-
Via humane biomonitoring. We volgen de ontwikkeling van de kinderen op door bepaalde stoffen in hun lichaam te meten (o.a. via bloed- en/of urineonderzoek). Op die manier verzamelen we unieke informatie over hun gezondheid en waken we mee over de gezondheid van alle inwoners van die regio.
-
Via de verwerking van bestaande ziekte- en sterfteregisters. Met behulp van deze gegevens gaan we na of de cijfers voor de regio vergelijkbaar zijn met de algemene Vlaamse data. Zo kunnen we opvolgen of bepaalde ziekten en overlijdens in de regio meer of minder voorkomen dan gemiddeld in Vlaanderen.
De analyses worden elke vijf jaar opnieuw uitgevoerd.