Bijna 200 leerlingen uit vier secundaire scholen van Mol zijn in het Desselse Tabloo samengekomen om er het Feest van de Toekomst te vieren. Met een ochtend vol workshops, muziek en de presentatie van hun zelfgemaakte posters, sloten ze een educatief traject over gezondheid en milieu af.

Copyright foto's: DO

Als burger zijn we ons steeds meer bewust van de blootstelling aan mogelijk schadelijke stoffen die we elke dag via onze omgeving ondergaan. Alleen is het niet altijd duidelijk hoe schadelijk deze stoffen zijn. Om dat te weten te komen, verzamelen 3xG-onderzoekers een berg data over schadelijke stoffen in ons lichaam, over onze leefomgeving en onze levensstijl. Om een realistisch beeld te krijgen worden daarvoor ongeveer 300 kinderen uit Dessel, Mol en Retie op de voet gevolgd: vanaf de zwangerschap van de moeder tot hun 18de verjaardag.

Dank zij de 3xG-studie is het mogelijk om een “barometer” voor schadelijke stoffen in onze omgeving op te stellen. De onderzoekers krijgen zo een beter zicht op de effecten die mogelijk schadelijke stoffen hebben op onze gezondheid. Daarnaast onderzoeken ze of er een verband is tussen onze omgeving en onze levensstijl en de stoffen waaraan ons lichaam is blootgesteld. Door deze intensieve 3xG-studie is de regio ‘Dessel, Mol, Retie’ ondertussen een van de best opgevolgde regio’s in Vlaanderen.

Ongeveer alle 3xG-kinderen zijn nu op tienerleeftijd. Tijd dus om hen duidelijk te maken waarom hun inbreng zo belangrijk is. Via het educatief pakket ‘Gezondheidsbewakers’ ontdekten leerlingen van vier middelbare scholen in Mol de 3xG studie en kregen zij een dieper inzicht in de invloed van onze omgeving op onze gezondheid. Het Feest van de Toekomst geeft hen de kans om, gewapend met nieuwe kennis over milieu en gezondheid, vragen te stellen aan de 3xG-onderzoekers en samen antwoorden te zoeken door in de 3xG-databank te duiken. Iedere vraag voor de onderzoekers werd via groepswerk op een creatieve manier omgezet in een wetenschappelijke poster. Deze zelfgemaakte posters worden in de volgende weken aan iedereen getoond als Gangmakers in ’t Getouw in Mol en in VITOpolis, de interactieve tentoonstelling van VITO in Mol.

Over 3xG

De 3xG-studie is een wetenschappelijk onderzoek dat wordt uitgevoerd door VITO, PIH en UAntwerpen. Het project heeft als doel om de blootstelling aan milieuvervuilende stoffen in de regio Mol, Dessel en Retie in kaart te brengen en zo de gezondheid van de lokale bevolking te bewaken. Het project is tot stand gekomen in uitvoering van één van de voorwaarden voor de oppervlakteberging van laag- en middelactief kortlevend afval in Dessel, gesteund door de partnerschappen STORA en MONA, in opdracht van NIRAS.

Contact:
+32 14 33 53 55