GENK, 5 september 2023 – Vandaag ondertekenen KRC Genk, EnergyVille, Stad Genk en Thor Park NV een Letter of Intent waarmee de infrastructuur van KRC Genk officieel toetreedt tot het Open Thor Living Lab. De site en infrastructuur van KRC Genk wordt zo – met haar uniek profiel – een belangrijk onderdeel van het living lab en helpt zo om energie-innovaties te testen, versnellen en uiteindelijk op de markt te brengen.

Open Thor Living Lab – grootschalig labo voor energie

Om de grote maatschappelijke uitdagingen zoals de energie- en klimaatcrisis aan te pakken in een snel veranderende wereld, is innovatie onmisbaar. Nieuwe technologieën en diensten dienen alle kansen te krijgen om snel en efficiënt uitgerold te worden. Om die groei mee mogelijk te maken en deze nieuwe technologieën uitgebreid in de praktijk te testen, richtten EnergyVille, Stad Genk en Thor Park NV in 2021 het Open Thor Living Lab op. Dit labo – dat zich uitstrekt over Thor Park, de woonwijk Nieuw Texas, de tuinwijk in Waterschei en KRC Genk – fungeert als unieke testomgeving om nieuwe energieconcepten en -technologieën te testen en versneld op de markt te brengen. Op de site wordt ook een innovatief warmtenet, een gelijkstroomnet en een geavanceerd dataplatform uitgerold – allemaal met als doel optimaal gebruik te maken van de beschikbare energie en aan bedrijven een blijvende testomgeving voor de ontwikkeling van innovatieve technologieën en diensten aan te bieden.

Veld verwarmen met restwarmte

Ook KRC Genk tekent vandaag mee in in het Open Thor Living Lab en wordt daarmee een belangrijke infrastructuurpartner van het living lab.

“Dat KRC Genk structureel mee de schouders zet onder het living lab, biedt een belangrijke meerwaarde voor de projecten die hier plaatsvinden“, verduidelijkt Daan Six, onderzoeksprogrammamanager bij EnergyVille en VITO. “KRC Genk heeft een heel specifiek profiel dat complementair is aan de technologiecampus op het Thor Park en de omliggende woonwijken van Nieuw Texas en Waterschei.”

“Een van de dingen die we bijvoorbeeld onderzoeken in het living lab is hoe de lokale en duurzaam opgewekte energie zo optimaal mogelijk lokaal benut kan worden. We willen elektriciteits-, warmte- en koudeoverschotten immers zo veel mogelijk vermijden of, waar dit niet mogelijk is, recupereren, opslaan en uitwisselen tussen verschillende sites, gebouwen en gebruikers. Door middel van zogeheten energieknooppunten kunnen we alle energiestromen binnen het Open Thor Living Lab samenbrengen en optimaliseren. Op die manier creëren we een unieke en “levende” testomgeving, met echte gebruikers, waar de komende jaren heel wat innovaties uitgetest en geoptimaliseerd kunnen worden in een reële context. Zo gaan we bijvoorbeeld de zonnepanelen op het dak van de EnergyVille-gebouwen in verbinding brengen met de slimme laadinfrastructuur op en rond het Thor Park en KRC Genk. Verder gaan we onderzoeken hoe de thermische en elektrische energienoden –en overschotten van een voetbalstadion (denk aan veldverwarming in de winter, bierkoeling in de zomer, hoog elektriciteitsverbruik tijdens voetbalmatchen etc) optimaal kunnen geconnecteerd worden met die van de omliggende woonwijken en de Thor site. Op die manier kan het Open Thor living lab met de KRC Genk site als relevante context dienen om verschillende innovatieve energiecombinaties en -technieken uit te testen. We zijn dan ook verheugd dat een vooruitstrevende voetbalclub als KRC Genk een actieve rol wil spelen in het energietransitieverhaal en op die manier innovatie mogelijk maakt in samenwerking met burgers, bedrijven, overheden en onderzoeksinstellingen.“ aldus Daan Six. 

"De klimaatverandering stelt heel de samenleving voor uitdagingen. Met onze unieke energievraag stelt ons dat ook als voetbalclub voor een enorme uitdaging. Creativiteit is één van de basiswaarden waarop de visie van KRC Genk is gestoeld. Zowel op het veld als ernaast. Door de deuren van de Cegeka Arena ook te openen voor de partners van het Open Thor Living Lab, werken we actief mee om die oplossingen van morgen op onze grond mee te ontwikkelen. Op die manier zorgen we als club niet enkel voor een maximale voetbalbeleving, maar denken we ook actief mee na om een antwoord te bieden op de energievraagstukken waar vele van onze supporters mee kampen", zegt Algemeen Directeur van KRC Genk Erik Gerits.

Contact:
+32 14 33 52 78