Arnout is sinds oktober 2007 aan de slag bij VITO als data scientist. Hij startte eerst voltijds bij de Health-unit, waarna hij zijn tijd evenredig verdeelde tussen de Health-unit en het opzetten van de Data Science Hub. Vandaag trekt hij fulltime de kar van de Data Science Hub.

IT'ers vormen een belangrijke schakel in het succes van onderzoeksprojecten. In 'Make IT happen' laten we onze IT'ers aan het woord over hun job bij VITO.

Een eerste interview voor 'Make IT happen', met Arnout Standaert. 

Via de data science hub mensen verbinden

Aangezien ICT- en datatechnologie bij de verschillende units een steeds grotere en belangrijkere rol begon te spelen in het onderzoek, was de nood ontstaan om die technologieën en kennis over de units heen te coördineren en stroomlijnen. Want een groot deel van die zogenaamde “data science” expertise is generiek. Voor het bestaan van de Data Science Hub kon het wel eens gebeuren dat verschillende mensen in verschillende units elk met hun eigen analyse bezig waren, allebei binnen hun eigen specifieke onderzoeksdomein, maar dat ze wel dezelfde analysemethode of -technologie gebruikten zonder het te weten van elkaar. Nu proberen we centraal die gedeelde kennis en ervaring in de units te leren kennen en die mensen met elkaar te verbinden. Op die manier kom ik ook veel te weten over waar alle units mee bezig zijn en krijg ik een brede kijk op de uiteenlopende projecten. Die linken kunnen leggen, daar bouw ik bruggen mee. Ik verdiep me daar graag in, ook in mijn vrije tijd. Voor een nerdy collectie blogs en artikels kan je mij altijd aanspreken.

Data vanuit alle windstreken

Momenteel zijn we bijvoorbeeld bezig met een grootschalig EU-project rond humane biomonitoring en VITO is verantwoordelijk voor het data management. We willen gegevens van biomonitoringsprojecten vanuit de hele Europese Unie kunnen afstemmen en analyseren. Dat gaat dan over gegevens zoals urinestalen, bloedstalen, haarstalen, … Alle landen beschikken over dat soort gegevens, maar er zitten wel verschillen in o.a. de chemische stoffen in de stalen, de terminologie en het soort metingen. Wij gaan al die data opzoeken en harmoniseren, zodat we deze kunnen analyseren zonder appels met peren te vergelijken. Dit staat nog in zijn kinderschoenen en we zetten nu de eerste stappen, maar dat vraagt enorm veel coördinatie.

Hoe meer ik leer, hoe meer ik besef dat ik niets weet

Het leukste aan mijn job is dat ik elke dag nog bijleer. Hoe meer ik leer, hoe meer ik ook besef dat ik eigenlijk niets weet. Maar dat maakt het net interessant. VITO is een vat vol kennis waar je uit kan blijven putten. Binnen de Data Science Hub werk ik ook samen met allerlei verschillende mensen met verschillende expertises. Net omdat we te maken hebben met zo’n complexe materie is het belangrijk dat je die vanuit verschillende invalshoeken bekijkt. En zo leer je enorm veel bij van elkaar. Je kan overal je kennis gaan bijtanken.

Interesse in een IT-job bij VITO?

Een 100-tal medewerkers zijn vandaag actief in zeer diverse ICT-functies verspreid over de verschillende business units en het centrale ICT-departement. Binnen onze researchprojecten zijn IT-competenties van cruciaal belang. Je staat in voor de IT-component in onze onderzoeksprojecten en dit in samenwerking met een multidisciplinair projectteam.

Wil jij ook aan de slag als IT'er bij VITO? Scroll eens door onze vacatures.

Contact:
+32 14 33 51 34