Voor startende ondernemers met een technologisch project of idee waarbij de focus ligt op duurzaamheid is het niet gemakkelijk om meteen een plaats te verwerven in een competitieve ondernemerswereld. Met de interactieve pitchwedstrijd VITO4STARTERS koppelt VITO de ambities van start-ups aan erkende VITO-technologie in verschillende cleantech-domeinen zoals duurzame materialen, processen en energie. Voor het eerst kunnen ook start-ups die gaan over duurzame digitale toepassingen voor de bouwsector inschrijven voor deze interactieve pitchwedstrijd.

Met een ondersteuningsprijs ter waarde van 25.000 euro geeft VITO4STARTERS jonge ondernemers een stevige duw in de rug. We hebben nood aan jonge bedrijven die bijdragen tot meer duurzaamheid en VITO wil hen helpen met technische kennis, een proof-of-concept en/of toegang tot de infrastructuur van het kenniscentrum. Deze ondersteuning gaat veel verder dan een eenmalig engagement want ook na de wedstrijd biedt VITO verschillende mogelijkheden tot verdere samenwerking. Met Clean Vision Invest beschikt VITO bovendien over een eigen investeringsfonds.

Deze jaarlijkse pitchwedstrijd richt zich op alle in Vlaanderen gevestigde starters die maximum vijf jaar oud zijn en een project, een concept of een idee kunnen voorleggen dat inzet op duurzaamheid. Dat gaat van initiatieven om materialen of processen circulair te maken, over ideeën om de CO2-uitstoot lager te maken, minder water te verbruiken of nieuwe systemen om energie intelligent of efficiënt in te zetten tot digitale toepassingen in de bouwsector. Elke idee of initiatief dat de evolutie naar een duurzame samenleving faciliteert, komt in aanmerking.

Kandidaten kunnen zich nog tot 1 juni inschrijven via de website van VITO4STARTERS. Het selectieproces bestaat uit twee ronden. Tijdens een eerste ronde worden kandidaten geselecteerd op basis van een ingezonden pitch en eventueel bijkomende intakegesprekken. In een tweede ronde krijgen de finalisten de kans om hun voorstel te pitchen op de Love Tomorrow Conference. De jury bestaat uit experts van VITO, KBC start-it en imec.istart.

MyGrid, de winnaar van 2022

Vorig jaar haalde MyGrid het van vijf andere finalisten. Zij stelden toen een prototype voor van de ModuleOne, een krachtige powerbank waarmee de burger kan kiezen wat hij doet met zijn (eigen) energie. Dat kan gaan van zijn elektriciteitsrekening verlagen tot het uitwisselen van energie met vrienden en familie. Voor Jan Wellens en Kristof Geerts was VITO4STARTERS een unieke kans. “Er zijn heel wat zaken waarbij de kennis en ervaring van de experts van VITO ons vooruit kunnen helpen. Zaken zoals producttesten en certificering, onder meer op het vlak van veiligheid. En natuurlijk heeft VITO via EnergyVille heel veel kennis in huis over batterijen. Op termijn willen we misschien overstappen naar in Europa geproduceerde cellen, want de huidige komen uit China. Ook daarbij kan VITO helpen.”

MyGrid tijdens de pitch op de Love Tomorrow Conference 2022
Contact:
+32 14 33 51 75