De Belgische aardappelverwerkende industrie is een van de grootste exporteurs van diepvriesaardappelproducten in de wereld voorafgaand aan Nederland, Canada en de Verenigde Staten. Om deze positie veilig te stellen en de industrie te laten groeien, moeten ze de aardappelopbrengsten op een duurzame manier kunnen verhogen.

Online tool om de aardappelteelt beter op te volgen en de opbrengst te verhogen

WathITgrow is een webtool voor de Belgische aardappelsector met het doel de aardappelproductie beter in te schatten en op een duurzame manier te verhogen. watchITgrow biedt aardappeltelers alsook de aardappelhandel en -verwerkende industrie de mogelijkheid om data en informatie op te vragen over de groei van de aardappelen.

WatchITgrow is het eerste platform dat verschillende soorten gegevens combineert. Door de combinatie van satelliet- en dronebeelden, weer- en veldgegevens en opbrengstvoorspellingsmodellen, kan de aardappelsector op een snelle en efficiënte manier de juiste informatie raadplegen over één of meerdere aardappelvelden.

Door WatchITgrow te gebruiken, kan je:

  • toegang krijgen tot meer accurate informatie over de toestand van het gewas
  • beter toezicht houden op de aardappelpercelen in functie van de groei, gezondheidsstatus en ontwikkeling van het gewas
  • de opbrengst tijdens het seizoen inschatten
  • ruimtelijke variabiliteit binnen het veld in kaart brengen
  • productie- en kwaliteitsverliezen beperken

WatchITgrow is een mooi voorbeeld van hoe onderzoek kan worden omgezet in een gebruiksvriendelijk platform ter ondersteuning van de ganse aardappelsector.

WatchITgrow is immers het resultaat van 3 jaar wetenschappelijk onderzoek onder de naam 'iPot'. Dit project, gefinancierd door het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO), verliep in samenwerking met de Belgische aardappelhandelaren en verwerkers, vertegenwoordigd door Belgapom, en met onderzoekers van CRA-w, ULg en VITO Remote Sensing.

Ontdek watchITgrow