Neem deel aan het publieksevent en stem voor Waste Watchers.

Update 7 november 2023: Waste Watchers won twee awards, de award voor beste professionele project en de publieksprijs. Lees hier het nieuwsbericht.

River Cleanup en VITO kondigen met trots aan dat Waste Watchers genomineerd is voor de Geospatial Awards 2023. De Geospatial Awards wordt georganiseerd door FLAGIS en AM/FM GIS Belux in samenwerking met Trefdag Vlaanderen Digitaal. Waste Watchers is genomineerd in de categorie voor het beste professioneel project dat gelanceerd of afgerond werd in 2022 of 2023.

Waste Watchers is een uniek onderzoeksproject dat burgers in staat stelt om zelf met kleine drones en Artificiële Intelligentie zwerfafval in kaart te brengen. De afgelopen maanden verzamelden Waste Watchers samen met burgers van over heel Vlaanderen zo veel mogelijk dronebeelden van de Schelde-oevers. Met behulp van AI worden de beelden omgezet in een gebruiksvriendelijke (afval)verspreidingskaart die de hoeveelheid zwerfvuil in kaart brengt. Dankzij deze kaart kan men opruimacties gerichter organiseren.

Waste Watchers organiseerde afgelopen zomer vijf publieke vliegdagen op vijf verschillende locaties (Dendermonde, Wichelen, Gent, Oudenaarde en Avelgem). Bijna 200 deelnemers namen deel en verzamelden zo’n 8000 foto’s, goed voor een dekking van 40 km Schelde-oevers. Naast uitleg over het project en de wetgeving leerden ze er zelf een drone te besturen van take-off tot landing, en hoe de drone best gebruikt wordt om op een veilige manier kwaliteitsvolle beelden in te zamelen. Dankzij de grote hoeveelheid foto’s kunnen de de AI-algoritmes, die nodig zijn om kwalitatieve en betrouwbare zwerfafvalkaarten op te leveren, nu nog verder op punt gesteld worden.

Alle genomineerden voor de Geospatial Awards zullen op 19 oktober 2023 hun project online voorstellen. Tijdens dit publiek evenement kan iedereen ook stemmen voor de “Publieksprijs” waarbij Waste Watchers ook uitkomt in de categorie voor professionele projecten. De Geospatial Awards 2023 worden uitgereikt tijdens de Trefdag Vlaanderen Digitaal 26 oktober 2023.

Neem 19 oktober deel aan het online publieksevent (14.00u - 17.00u) en stem voor Waste Watchers. Samen voor propere rivieren.

Contact:
+32 14 33 51 32