Innovatieve technologische oplossingen voor de diagnose van ziekten, de opvolging van de curatieve behandeling en om de triggers en de ontwikkeling van de ziekte te identificeren. Deze oplossingen openen de weg naar een preventieve gezondheidszorg, de vroege opsporing van ziekten, een meer patient-georiënteerde therapeutische behandeling en een vermindering van de kosten van de gezondheidszorg.

Ons Omgeving & Gezondheidsonderzoek streeft ernaar om factoren in kaart te brengen die risico op ziekte beïnvloeden en die primaire preventie en een gezonde levensstijl promoten. We focussen op het ontrafelen van verschillende externe invloeden van omgeving en levensstijl op biologische reacties en gezondheidseffecten.

De detectie van ziektes in een vroege fase van ontwikkeling geeft vele voordelen zoals een tijdige en specifieke behandeling met een aanzienlijke kostenbesparing en de mogelijkheid om de oorzaak van een ziekte te traceren. Om de vooruitgang in het veld van vroege diagnostiek te ondersteunen, focust VITO op de ontwikkeling van biomoleculaire analytische technologieën en de selectie van biomerkers voor gezondheidskundigen, de farma en biotech industrie.