De VITO Venture Studio is een programma binnen het Tech Transfer Office (TTO) van VITO, dat speciaal is ontworpen om nieuwe spin-offondernemingen te creëren en te lanceren. Onze missie is om wetenschappers, intrapreneurs en ondernemers in staat te stellen VITO-technologie over te dragen aan de industrie, met als doel het Vlaamse economische weefsel te versterken. Door innovatie en ondernemerschap te ondersteunen dragen we bij aan een betere toekomst voor de bredere samenleving.

Onze portfoliocriteria

Wij worden gedreven door een visie om het potentieel van nieuwe spin-off ondernemingen te ontketenen die de wereld kunnen transformeren en een positieve impact kunnen hebben. Om deze impact te bereiken, richten we ons op vier essentiële elementen die cruciaal zijn voor succes:

 1. Passie: We zijn gepassioneerd door het vinden en koesteren van de beste ideeën die echte problemen kunnen oplossen en waarde kunnen creëren voor de samenleving.​
 2. Mensen: We trekken getalenteerde en diverse teams aan die onze visie en waarden delen, en bieden hen de middelen en ondersteuning die ze nodig hebben om te gedijen.​
 3. Technologie: We benutten de kracht van technologie en innovatie die bij VITO is ontwikkeld, om cutting-edge oplossingen te creëren die kunnen schalen en zich kunnen aanpassen aan veranderende behoeften en markten. We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om onze producten, diensten en processen te verbeteren met de nieuwste tools en technieken.​
 4. Groeipotentieel: We streven naar exponentiële groei die externe financiering en partnerschappen kan aantrekken, die ons kunnen helpen onze reikwijdte en invloed uit te breiden. We denken groot en streven ambitieuze doelen na die een verschil kunnen maken in de wereld.

Het proces

Wanneer het Tech Transfer Office veelbelovende VITO-technologie identificeert, beginnen we de spin-offondernemingen te ontwikkelen. Het incubatieproces omvat:

 • Matchmaking tussen technologie en markt
 • Voorbereiden van een business- en financieel plan
 • Teamvorming
 • Programma voor ondernemers-in-residence
 • Volwassen maken van de technologie
 • Mentorschap
 • Netwerkcapaciteiten
 • Externe investeerders veiligstellen
 • IP- en juridisch advies

Huidige geïncubeerde ondernemingen

Op dit moment incuberen we:

Charge 42

Charge42 zorgt voor de 'Smart' in Smart Charging. Met hun expertise dienen ze elektrische integrators en operators die bedrijven helpen het elektrische tijdperk binnen te stappen. Onze SaaS-oplossing maakt elektrische hardware zoals oplaadpunten, opslagoplossingen en zonnepanelen écht slim.

Slanted Left

VITO Venture Studio: het team

Bart Swaelens
Head of Tech Transfer and Venture Development

Nils Wuytens
Venture Studio Manager

Tim Op't Eyndt
Venture Development Manager

Ontdek onze vacatures

VITO Venture Studio: Bart Swaelens, Nils Wuytens & Tim Op't Eyndt
Slanted Right

Onze meest recente spin-off venture: ImmuneSpec

Geavanceerde immunopeptidomics voor snelle en betrouwbare immunogene profilering: een vernieuwde aanpak om immunogene gebieden van eiwitten te ontsluiten voor de ontwikkeling van veilige, effectieve vaccins en therapeutica.

Onze spin-offs

    

Stay in touch

De VITO Venture Studio brengt we ideeën, prototypes en technologieën van VITO naar het volgende niveau... Geïnteresseerd in onze holistische en systematische aanpak van venture building? 

Schrijf je in op de VITO Pulse-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van van al het interessante nieuws, inclusief spin-off- en investeringsverhalen, belangrijke learnings en inzichten.