Vandaag de dag worstelen veel recyclagebedrijven met de waardebepaling van complexe materiaalstromen. De belangrijkste problemen zijn de dure en arbeidsintensieve bemonsteringsprocedures en de daaropvolgende chemische analyse, die leiden tot lange wachttijden (vaak meerdere weken) en de ermee gepaard gaande financiële onzekerheid.

+32 14 33 56 36

Karakterisatietechnologie keert afval virtueel binnenstebuiten

Characterise-to-Sort (CtS) is een innovatieve technologie die speciaal ontwikkeld is voor de inline karakterisering van complexe heterogene materiaalstromen. Het biedt afvalverwerkings- en afvalinzamelingsbedrijven: 

  • Snelle en betrouwbare gegevens voor een eenvoudige waardebepaling 
  • Kwaliteitscontrole op basis van de samenstelling van de volledige materiaalstroom, zonder tijdrovende en dure laboratoriumanalyses
  • Een manier om nieuwe recyclageprocessen te ontwikkelen of bestaande processen te verbeteren 

Toegevoegde waarde creëren uit afval met behulp van artificiële intelligentie (AI)

Als je precies weet wat er in je afvalstroom zit, kun je hem efficiënter recycleren. Characterise-to-Sort creëert vliegensvlug een massabalans. Er wordt eigenlijk voor ieder materiaaldeeltje een 'digitale tweeling' gecreëerd die virtueel verder kan worden beoordeeld. Zo krijg je inzicht in je gehele afvalstroom:

  • Hoeveel verschillende materialen bevat jouw afval?
  • Wat is de aard van die materialen?
  • Hoe groot zijn de deeltjes en welke vorm hebben ze?
  • Wat is de massa van elk afzonderlijk deeltje in uw afval?
  • Wat is de waarde van je afval?

Hoe werkt Characterise-to-Sort?

CtS screent deeltjes op een transportband met behulp van een kleurencamera, een 3D-laserscanner en röntgenstralen. Het apparaat maakt gebruik van machine learning en artificiële intelligentie om afzonderlijke deeltjes te herkennen en er diverse parameters aan toe te kennen, zoals materiaalklasse, vorm, textuur, massa, en honderden andere parameters. Op die manier creëert het apparaat een digital twin van elk deeltje. 

Technologie met succes opgeschaald: what's next?

De technologie is met succes opgeschaald van ‘scan-the-bucket’ naar ‘scan-the-truck’, zoals we onlangs hebben aangetoond tijdens 2 grootschalige demo-events. VITO kon de industriële relevantie van de nieuwe karakteriseringstechnologie voor verschillende metaalrijke materiaalstromen demonstreren. Om die uitdaging aan te gaan, stapte VITO samen met de Universiteit Gent en twee industriële partners, Suez en Umicore, in het CHARAMBA-project. Dat project wordt ondersteund door de Europese fondsen van het EIT Raw Materials, dat tot doel heeft goede ideeën en innovaties te ondersteunen en op de markt te brengen.  

Zodra het project is afgerond, wil VITO de innovatieve technologie als een dienst op de markt introduceren en vervolgens een spin-off opstarten dat op maat gemaakte inline karakteriseringsapparatuur verkoopt aan verschillende spelers op de metaalrecyclagemarkt
 

De circulaire & biobased economie in de praktijk

VITO helpt overheden en bedrijven om de transitie te maken naar circulair denken en ontwikkelt circulaire businessmodellen. Ook ondersteunen we innovaties die afvalstromen omzetten in grondstoffen en basismaterialen voor nieuwe of bestaande producten.