Circulair bouwen is een belangrijke factor in de transitie naar een circulaire economie. Samen met de bouwindustrie zoeken we oplossingen die gericht zijn op recyclage en hergebruik van waardevolle bouwmaterialen en toekomstgericht ontwerpen en (ver)bouwen.

Wat is circulair bouwen?

In een circulaire economie worden gebouwen en bouwmaterialen zo lang mogelijk gebruikt, hergebruikt, aangepast en herbouwd. Zo vermijden we dat te veel materialen eindigen als afval en dat we steeds meer nieuwe materiaalbronnen moeten aanboren.

Circulair bouwen is dan ook meer dan hergebruik en recyclage van bouwmaterialen (urban mining). Alles begint bij het ontwerp van een gebouw. Garandeert dat een lang en duurzaam gebruik? Kan het makkelijk aangepast worden aan toekomstige noden? Kunnen bouwmaterialen hergebruikt worden eens het gebouw afgebroken moet worden? …

Bij nieuwe bouwmaterialen is het belangrijk om gebruik te maken van natuurlijke en makkelijk herbruikbare materialen. Andere grondstoffen die uitgeput kunnen raken, worden zo efficiënt en doeltreffend mogelijk ingezet

Waarom is circulair bouwen belangrijk?

Circulair bouwen biedt een oplossing voor verschillende problemen. Het kan de bouwsector transformeren van een sector met een enorme impact op het milieu, naar een sector die actief bijdraagt aan de duurzame toekomst van Vlaanderen.

Op dit moment produceert de bouwsector in Vlaanderen zo’n 15 miljoen ton afval, goed voor zo’n 35% van ons afval. Bouw- en sloopactiviteiten zijn verantwoordelijk voor 5 à 12% van onze nationale CO2-uitstoot.

Circulair bouwen kan een grote impact hebben op die cijfers, met positieve gevolgen op vlak van klimaat, milieu, economische groei en werkgelegenheid. Door minder materialen te gebruiken, materialen te hergebruiken en de (lokale) ketens van grondstoffen en materialen te sluiten, vermindert de globale CO2-uitstoot.

Wat zijn de uitdagingen voor circulair bouwen?

Er zijn natuurlijk ook enkele knelpunten of ‘systemische barrières’ die de ontwikkeling van een circulair bouwmodel in de weg staan. Dit zijn de voornaamste drie:

  1. Gebouwen worden vandaag voornamelijk ontworpen voor één vaste functie.
  2. Er wordt nauwelijks rekening gehouden met andere spelers, die in de latere fases van de levenscyclus van een gebouw actief zijn.
  3. De focus ligt vandaag op zo goedkoop mogelijk bouwen.

Deze knelpunten werden bestudeerd in het Europese project Buildings As Material Banks (BAMB), dat in 2019 werd afgerond. In dat project werden materialen en gebouwen vanaf het prille begin ontworpen om later weer gedemonteerd en opnieuw gebruikt te worden. Een gebouw werd dus letterlijk beschouwd als een materiaalbank, met de zero-wastegedachte in het achterhoofd.

Naast nieuwbouw dringt zich ook de vraag op wat te doen met alle afgedankte bouwmaterialen. In hoeverre kunnen die als urban mine terug ingezet worden in de circulaire bouweconomie? Wim Debacker, expert circulair bouwen: “Een onderzoeks- en experimenteerproject rond slopen, leert ons dat de grootste uitdagingen zich niet zozeer op technisch niveau situeren, maar eerder op systeemniveau.

Denk aan een gebrek aan vertrouwen binnen de keten, de initiële kostprijs die te hoog ligt, de moeilijkheid om sommige oplossingen op te schalen en het feit dat de potentiële voordelen van circulair bouwen – en dus ook van urban mining –  nog weinig gekend zijn bij opdrachtgevers.” 

Systeemwijzigingen die circulair bouwen mogelijk maken

Toekomstgericht ontwerpen en (ver)bouwen

Gebouwen en materialen moeten veranderingsgericht ontworpen en uitgevoerd worden, om hergebruik maximaal mogelijk te maken.Dit betekent dat ze doelbewust en gemakkelijk demonteerbaar zijn. Om dit te ondersteunen, werden in het BAMB project ontwerpinstrumenten ontwikkeld: Reversible Building Design.

Verhogen van de kennis en competentie op het terrein

In een circulair model moet er over de ganse keten worden samengewerkt, onder meer door data en gegevens over producten, componenten en gebouwen met elkaar te delen. Hierbij speelt de ontwikkeling van materiaalpaspoorten een belangrijk rol.

Beslissingen niet louter op basis van laagste initiële kostprijs, maar ook op basis van langetermijneffecten

We moeten evolueren naar businessmodellen waarin de kosten en baten over de volledige levenscyclus zijn meegenomen. Die moeten ook sociaal en milieugerelateerd zijn. VITO ligt mee aan de basis van de ontwikkeling van de TOTEM-tool waar de milieu-impact van circulaire en/of lineaire gebouwoplossingen vergeleken kunnen worden.

Engagement creëren binnen het hele waardenetwerk

We bouwen hechte samenwerkingsverbanden op waarbij elke partij meerwaarde kan creëren. VITO ontwikkelde een laagdrempelige manier om de voor- en nadelen van bestaande en alternatieve samenwerkingsverbanden te visualiseren en te herontwerpen. Ontdek het in de gids ‘Value Network Mapping’.

Een gericht draagvlak creëren bij beslissingsnemers

Door de individuele en maatschappelijke voordelen van circulair bouwen in de verf te zetten, moet er een ‘willingness to pay’ komen. Dit doen we door de relatieve schaarste aan grondstoffen duidelijk in kaart te brengen en de meerwaarde van duurzame circulaire oplossingen op lange termijn voor opdrachtgevers, investeerders en (eind)gebruikers te becijferen.

Innovatie binnen de bouw- en sloopwereld ondersteunen

Door samen met (nieuwe) kleine en grote bedrijven, overheden, investeerders en middenveldorganisaties een langetermijn-agenda en ondersteunende acties te bepalen, wordt een groter speelveld gecreëerd waarbij iedere actieve speler kan van profiteren. Dit gebeurt momenteel binnen de Werkagenda Circulair Bouwen.

Slanted Left

Circulair (ver)bouwen, hoe begin je eraan?

Ben je een ondernemer uit de Vlaamse bouwwereld en wil je werk maken van circulair bouwen? Zoek je ondersteuning voor de ontwikkeling en de uitrol van een circulair businessmodel?

Vraag circulair advies

Reken op het advies van VITO om jouw bedrijf, producten, strategie en processen klaar te stomen voor de circulaire economie. Onze experts helpen je om de juiste economisch rendabele en wetenschappelijk onderbouwde keuzes te maken.

Circulaire gidsen en tools

In het kader van het ‘Bouwen aan een Circulaire Kempen’-project ontwikkelde VITO samen met Kamp C en Möbius twee interessante gidsen om je op weg te helpen: een uitgebreid draaiboek voor de organisatie van een co-creatietraject, en een handleiding rond circulair bouwen.

Wil je de milieu-impact van circulaire en/of lineaire gebouwoplossingen vergelijken? Dat kan met de TOTEM-tool die VITO mee ontwikkelde.

Ontwikkel jouw innovatief bouwmateriaal in het Betonlabo van VITO

Heb je een idee voor een innovatief bouwmateriaal dat gebruik maakt van alternatieve (low-carbon) cementen en/of secundaire, synthetische en artificiële granulaten? Dan kan je terecht in ons Betonlabo voor het ontwikkelen, produceren en testen van jouw materiaal. Het Betonlabo biedt de infrastructuur om stortklaar en prefab (geperst) beton te produceren en te testen.

Slanted Right

Deze bedrijven zetten in op circulair bouwen

Colruyt Group

Colruyt Group wil een referentiepunt zijn voor duurzaam ondernemen en consumeren. Ook de milieu-impact van de gebouwen en een duurzaam materiaalbeheer horen daarbij. Om die doelstelling te bereiken, investeert de groep onder andere in innovatieve bouwmethodes en -materialen. Voor advies op maat klopte de Belgische retailer bij VITO aan. 

Port of Antwerp

Vlaanderen streeft ernaar internationaal koploper te zijn op het gebied van circulaire economie. En daarin wil de haven van Antwerpen een belangrijke rol vervullen.  Om de juiste strategische toekomstgerichte beslissingen te nemen om de haven in die richting verder te ontwikkelen, doet Port of Antwerp onder andere beroep op VITO. 

Transfo

In juli 2020 ging op Transfo het project ‘RE/SOURCED’ van start. RE/SOURCED wil op de site een circulair en zelfvoorzienend energiesysteem uitbouwen met focus op 3 thema’s: hernieuwbare energie, circulaire economie en de reconversie van erfgoed.

Green Deal Circulair Bouwen

Vlaanderen Circulair, OVAM en de Vlaamse Confederatie Bouw lanceerden de Green Deal Circulair Bouwen in 2019. Via dit gezamenlijke engagement werken 320 organisaties, waaronder VITO, samen om in de toekomst circulair bouwen in Vlaanderen tot dagelijkse realiteit te maken.

In het verlengde hiervan hebben OVAM en VITO een partnerschap opgestart rond een experimenteer- en leeromgeving, waarbinnen ervaringen worden uitgewisseld.

Daarnaast loopt er nog een extra onderzoekstraject in opdracht van OVAM: de Proeftuin Circulair Bouwen (VITO/EnergyVille, WTCB, UHasselt, VUB). Deze proeftuin kijkt naar het verleden en de toekomst door te focussen op twee aspecten: urban mining en veranderingsgericht bouwen.

  • Bij urban mining beschouwen we bestaande gebouwen als grote mijnen vol waardevolle grondstoffen die hergebruikt kunnen worden.
  • Met veranderingsgericht (ver)bouwen vermijden we dat in de toekomst extra bouw- en sloopafval ontstaat. We ontwerpen gebouwen zo dat ze de wijzigende noden en wensen van gebruikers en de maatschappij ondersteunen, niet alleen vandaag maar ook in de toekomst.

Het eerste rapport over urban mining kwam uit in juni 2021. Lees het hier.
 

Onderzoeksprojecten

Proeftuin Circulair Bouwen

Opdrachtgever: OVAM
Partners: VITO, WTCB, UHasselt, VUB, Datavisser
Periode: 2018 - 2022

De Proeftuin Circulair Bouwen is een wetenschappelijk consortium dat op basis van research en terreinervaringen beleid- en praktijkaanbevelingen doet voor twee belangrijke thema’s: ‘Urban Mining’ en ‘Veranderingsgericht (ver)bouwen’. We kijken hiervoor naar zowel het verleden als de toekomst van ons gebouwpatrimonium:

  • In de ‘erfenis’ aan bestaande gebouwen zien we kansen om extra waarde te creëren door gebouwen selectief te slopen, zoveel mogelijk waardevolle materialen en producten te recupereren en ze voor te bereiden voor recyclage en hergebruik. Dit noemen we ‘Urban Mining’.
  • Door te leren uit het verleden, kunnen we ook nieuwe kansen creeren via nieuwbouw en renovatie. Via ‘veranderingsgericht (ver) bouwen’ ontwerpen we gebouwen zo dat ze de wijzigende noden en wensen van gebruikers en de maatschappij ondersteunen, niet alleen vandaag maar ook in de toekomst.

CiS²AR – Towards Circular, Sustainable, Smart and Reversible Buildings

Opdrachtgever:Vlaio/Flux 50
Partners: VITO, Th!nkE, Ecosource, Kamp C, Ahrend
Periode: 2019 – 2021

“Ontwerp, ontwikkel en implementeer het gebouw dat een leven lang meegaat en klaar is om de energietechnologieën en innovaties van vandaag en morgen te integreren, zelfs zonder te weten wat ze zullen zijn”, dat is het belangrijkste doel van wat dit partnerschap over iets meer dan 2 jaar wil bereiken. Deze haalbaarheidsstudie zal dienen als een kader om te evalueren wat de stand van zaken is met betrekking tot circulariteit, duurzaamheid, slimheid (energie efficiëntie en slimme/flexibele energiesystemen) en omkeerbaarheid. Het identificeert oplossingen voor ontbrekende elementen, materialen, componenten, energiesystemen en beoordeelt de haalbaarheid van geïntegreerde elementen met verwisselbare en inwisselbare verbindingen voor technieken (water, verwarming, koeling, data- en elektriciteitsvoorziening). De interesse ligt in het potentieel van een gezamenlijke aanpak waarbij de verschillende partners hun productassortiment behouden, maar ervoor zorgen dat ze synergie creëren wanneer ze samen worden gebruikt, en waarbij gezamenlijk ontwikkelingen in de richting van verhandelbare producten worden geïnitieerd.

Ondersteuning bij circulariteit en veranderingsgericht bouwen

Fase A Evaluatie van het ontwerp van een woonzorgcentrum

Opdrachtgever: archipelago architects
Partners:VITO
Periode: 2020 - 2021

archipelago architects wil de relevantie van circulaire strategieën op zorgarchitectuur en -infrastructuur in kaart brengen. Hiervoor willen zij een onderbouwde argumentatie op basis van LCC en LCA-analyses om objectief te kunnen oordelen over de effectieve impact van deze strategieën.  VITO brengt zijn expertise op dit vlak in en toetst in deze eerste fase deze concepten af aan het concrete ontwerp van een Woonzorgcentrum.

Circulair Gebouw Kamp C  

Consultancy aan bouwconsortium

Opdrachtgever: Kamp C 
Partners:VITO, Beneens, TEN, Streng-th, Terra Energy, Muurtuin, Westarchitectuur, tenerga
Periode: 2020

Kamp C zal op zijn site in Westerlo het eerste volledig circulaire bedrijfsgebouw in Vlaanderen bouwen. Kamp C heeft het afgelopen jaar een circulaire aanbesteding opgezet om een geschikt bouwconsortium te kiezen om deze innovatieve opdracht uit te voeren. Het einde van de aanbesteding werd op 17/01/2020 afgerond en de keuze is gevallen op het consortium Kamp Circulair. VITO begeleidde dit consortium tijdens de aanbesteding op vlak van circulariteit.

ICEBERG

Opdrachtgever: EC – H2020
Partners: Tecnalia (lead), VITO + 33 other partners: https://iceberg-project.eu/consortium/
Periode: 2020-2024

  
Bouw-, renovatie- en sloopafval (BSA) is een van de zwaarste en grootste afvalstromen die in de EU28 worden geproduceerd (350 Mt/jaar, uitgezonderd afgegraven afval). Als onderdeel van een voortdurende inspanning om de economie te verduurzamen, heeft Europa in 2015 een nieuw Circular Economy Package aangenomen met maatregelen die onder andere prioriteit geven aan End of Life Building materials. ICEBERG richt zich op het ontwerpen, ontwikkelen, demonstreren en valideren van geavanceerde technologieën voor de productie van hoogzuivere secundaire grondstoffen (>92%w) door middel van 6 circulaire casestudies (CCS) in heel Europa, met betrekking tot circulariteit van hout, beton, gemengd aggregaat, gipsplaat, glas, polymere isolatieschuimen en anorganische superisolatiematerialen.
Onze rol: actieve betrokkenheid bij een van de casestudies (beton) met lokale partners (Colruyt, OVAM, enz.)

Circulaire Gebouw Lidl Belgium

Opdrachtgever:Lidl Belgium
Partners:VITO
Periode:2020-2021

Lidl Belgium wil graag de sloop van een filiaal uitvoeren met het oog op een maximale valorisatie van de vrijgekomen materiaalstromen, en gevolgd door de bouw van een circulair filiaal. VITO is de uitgelezen partner om Lidl hierbij te ondersteunen. VITO is immers een belangrijke partner in de ontwikkeling van TOTEM (milieuprestatie van gebouwen verbeteren) en de achterliggende MMG methode (Milieugerelateerde Materiaalprestatie van Gebouw(element)en) en heeft vorig jaar een TOTEM-analyse gemaakt van de plannen en het lastenboek van één van de huidige Lidl-filialen. Daarnaast zal VITO zijn expertise en ervaring op het vlak van circulaire bouwconcepten, onder andere door het mee opstellen van de ontwerprichtlijnen ‘Veranderingsgericht bouwen’ voor de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) gebruiken. VITO  heeft vorig jaar ook de sloop van het Lidl filiaal in Buggenhout opgevolgd en verbeteracties geformuleerd ten behoeve van een maximale valorisatie van het bouw- en sloopafval. Tijdens het project wordt de sloop opgevolgd met het oog op maximale valorisatie en worden key performance indicators (KPI’s) voor het circulaire filiaal gelinkt aan TOTEM. Daarnaast zal VITO ondersteuning bieden bij het opstellen van een uitvoeringsplan van het circulaire filiaal en het uitrekenen van de vermeden impact van dit circulaire filiaal gedurende de conceptfase.

Calls & samenwerkingen veranderingsgericht bouwen

Gerichte calls 2020 circulair bouweconomie: looptijd 2020 – 2022

  • Het Archelier: Interdisciplinair Circulair Architectuur Laboratorium dat architecten en bouwteams ondersteunt bij circulaire keuzes.
  • CIRCAT: Ontwikkeling van een circulair aanbestedingspakket voor technische installaties
  • CESCO XL: een nieuw circulair woonconcept
  • Circulair beton: naar een betonakkoord voor Vlaanderen

Open call 2019 bouw: looptijd 2019 – 2021

Afgelopen subsidieprojecten

Andere samenwerkingen