Op deze pagina's lees je meer over de verschillende dagprogramma's van VITO op Flanders Technology & Innovation, van 16 tot 21 maart 2024. Gebruik het menu aan de rechterkant van de pagina om meteen naar de informatie van een speficieke datum te gaan. Meer informatie over ons doorlopende programma vind je op deze pagina.

Het volledige programma-aanbod van FTI Vlaanderen vind je hier.

Zaterdag 16 maart

Primeur: Herstelapp met AI

Galerij De Ware Vrienden wordt omgetoverd tot een bruisende ruimte vol workshops en demonstraties over fietsen, elektronica en textiel. We tonen je in primeur de Circufix-app die gebruik maakt van AI om je te helpen bij de diagnose en herstelinstructies voor je kapotte elektronische apparaten.

Locatie: Galerij De Ware Vrienden – Maastrichterstraat 1, Hasselt
Deze activiteit is geschikt voor volwassenen en jongeren

Duik in de ontdekkingskast

Wist je dat een gemiddelde Europeaan elk jaar zo’n 11,3 kilogram aan textiel weggooit? Dat betekent een enorme belasting voor het milieu en draagt bij aan de groeiende afvalberg. Bij VITO zijn we vastbesloten om hier verandering in te brengen door iedereen aan te moedigen om op een duurzamere manier met textiel om te gaan. In het modemuseum duik je in de interactieve kledingkast en ontdek je welke kleding duurzaam is en waarom. We dagen jong en oud uit om deel te nemen aan de quiz. Wedden dat je nog iets nieuws ontdekt?

Locatie: Modemuseum – Gasthuisstraat 11, Hasselt
Deze activiteit is geschikt voor volwassenen, jongeren en kinderen

De échte kost van je jeans

Wat je betaalt voor je jeans is niet de échte kost ervan! Naast het prijskaartje in de winkel heeft elk product ook een maatschappelijke kost. Die wordt bepaald door zijn impact op het milieu, de arbeidsomstandigheden, enzovoort. Kan jij de echte kost van je jeans zo laag mogelijk krijgen? Ga zelf aan de slag en ontwerp een duurzame jeans in onze tool!

Locatie: Z33 Bonefantenstraat 1, Hasselt
Deze activiteit is geschikt voor volwassenen en jongeren

Zondag 17 maart

Primeur: People building places – energiepositieve wijken

Energiepositieve wijken zijn wijken die meer energie produceren dan verbruiken. Meer dan 30 gezinswoningen in “Nieuw Texas” en de “tuinwijk Waterschei” ondergaan de komende maanden een collectieve renovatie met de allernieuwste technieken op het vlak van verwarming, ventilatie, en energieproductie/opslag dankzij het oPEN Lab-project.

Tijdens een uniek wijkfeest kom je te weten hoe de bewoners van “Nieuw Texas” en de “tuinwijk Waterschei” zelf meewerken aan dit project. En zoals elk wijkfeest is er ook muziek, iets te eten of drinken, leuke demo’s en praktische tips. Feest mee en laat je inspireren door de energiepositieve verhalen van de buurtbewoners. 

Locatie: Woonwijk Nieuw Texas & Waterschei, Stadionplein 4, Genk
Deze activiteit is geschikt voor kinderen, jongeren en volwassenen.

 

People charging places – slim laden van elektrische voertuigen

Elektrische voertuigen spelen een belangrijke rol in het verminderen van lokale en globale emissies, waardoor de leefbaarheid in steden sterk verhoogt. Hierbij is het essentieel dat de elektrische voertuigen efficiënt opgeladen worden via hernieuwbare energie. Hoe kunnen de batterijen in elektrische voertuigen slim aangestuurd worden? Welke mogelijkheden zijn er? Welk onderzoek is in ontwikkeling?

We geven je een inkijk in baanbrekend batterij-onderzoek. Tijdens lezingen ontdek je de toekomst van duurzame mobiliteit en energietransitie. We tonen je recent ontwikkelde diensten voor slim laden. Je zal leren hoe slimme technologieën gebruikt worden om laadprocessen te optimaliseren en duurzaam energieverbruik te bevorderen.

Kortom, je krijgt een inspirerende mix van kennis en innovatie zodat je helemaal mee bent. 

Locatie: EnergyVille 1, Genk
Deze activiteit is geschikt voor kinderen, jongeren en volwassenen.

Energiefitsessie van Fluvius: energietransitie

Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor elektrische verwarming en voertuigen. Maar wat betekent deze verschuiving naar elektrificatie voor onze samenleving? Het overstappen op elektrisch rijden en het opslaan van energie kan aanzienlijke voordelen bieden. Wat zijn eigenlijk de beste opties voor het verwarmen van ons huis? En welke rol spelen technologieën zoals de digitale meter, het capaciteitstarief en het delen van energie in deze evolutie?

Energiespecialist Koen Vanthournout (EnergyVille/VITO) geeft tijdens deze sessie een antwoord op al deze vragen.

Locatie: EnergyVille 1, Genk
Deze activiteit is geschikt voor volwassenen en jongeren vanaf 16 jaar.

Maandag 18 maart

De energietransitie in bestaande stadswijken en dorpskernen versnellen

Elk lokaal bestuur zal de komende jaren een actieplan ontwikkelen en uitrollen om alle woningen op haar grondgebied emissieloos te krijgen tegen 2050. Maar wat zijn de concrete projecten, ondersteuning en beleid om die transitie te realiseren? Hoe kunnen besturen, bedrijven, burgers en organisaties samenwerken? Daar zijn we naar op zoek!

Vanuit een tiental innovatieve Living Labs in Vlaanderen, Brussel en Nederland identificeren we een reeks prototypische projecten om de energietransitie in bestaande stadswijken en dorpskernen effectief te versnellen. Op basis van een aantal deep dives blikken we samen vooruit en formuleren een agenda voor de realisatie van doorbraakprojecten in vele buurten. Onder leiding van Yves De Weerdt (VITO) en Joachim Declerck (AWB/UGent).

Locatie: Bootstraat 9, Hasselt
Deze activiteit is geschikt voor lokale besturen, ondernemers in de energietransitie, organisaties actief rond wijk- of energie-transitie, burgerinitiatieven en -coöperaties, onderzoekers en kennisinstellingen en bovenlokale beleidsmakers.

 

De toekomst is circulair

Maak kennis met de belangrijkste bouwstenen om een goede circulaire strategie op te stellen en aan de slag te gaan. Bij elk van die bouwstenen gaat het over het belang en de impact, de partners die je best betrekt, hoe je concreet die bouwsteen vormgeeft. We presenteren bij elk van die bouwstenen ook een inspirerende aanpak uit binnen- of buitenland.

We staan stil bij thema’s als voedsel, textiel en bouwen, circulair aankopen, en sociaal-circulaire hubs. Alles op maat van lokale besturen.

We sluiten de dag af met de ondertekening van de Circular Cities Declaration door de stad Hasselt.

Samen met Vlaanderen Circulair en VVSG zet VITO haar schouders onder dit aanbod met onder andere 2 concrete sessies:

 • Demonstratie van de Wijkrenovatietool, een digitaal dataplatform dat helpt om de renovatie van ons verouderd woningpatrimonium te versnellen. We passen dit toe op de wijk Ter Hilst in Hasselt. Je krijgt zo inzicht hoe het identificeren van interessante focuszones en mogelijke strategieën – de eerst stap in een renovatiestrategie – concreet verloopt.
 • Je kent je afvalcijfers en je weet hoe de economie van je stad of gemeente er voorstaat. Een globaal beeld van de circulair economie in Vlaanderen is ook beschikbaar. Maar hoe vertaal ik dat op lokaal niveau? Er is nog geen pasklare monitoringstool, maar enkele inzichten en best practices helpen je op weg.   

Locatie: Corda Campus Conference, Kempische Steenweg 293/16, 3500 Hasselt
Deze activiteit is geschikt voor iedereen die de toekomst van gemeente, stad en regio duurzamer wil maken. Je bent betrokken bij beleid, besluitvorming, advies- en dienstverlening of projectontwikkeling. Als je op zoek bent naar inspiratie over de circulaire economie, concrete handvaten of een netwerk dat je kan ondersteunen, op deze dag vind je het allemaal.

De impact van de natuur in de stad

Een groot aantal onderzoeken laat zien dat we natuur in de stad moeten herwaarderen. Behalve klimaatadaptatie heeft groen ook andere voordelen voor de leefkwaliteit in een stad, voor gezondheid, vastgoedwaarde, biodiversiteit, …  Ook overheden, burgers en bedrijven raken steeds meer doordrongen van het belang van natuur in stedelijke omgevingen.

De vraag naar goede en gedetailleerde data is enorm toegenomen, niet alleen om weloverwogen beslissingen te nemen, maar ook om de effectiviteit te meten. Tegelijk groeit ook het aanbod: er zijn steeds meer vrijwilligers die waarnemingen doen, maar er is ook betere software, meer technologie en er zijn betere statistische rekenmethoden. We bekijken hoe data als aanjager en katalysator werken om een proces in gang te zetten, te versnellen of mogelijk te maken.

 • Filip Lefebvre brengt oplossingen voor een datagedreven hitte-adaptatie aanpak
 • Inge Genné geeft antwoord op de vraag hoe onderzoek en innovatie beleidsmakers kan helpen met datagedreven waterbeheer.

Locatie: Kaai 16, Scheepvaartkaai 16a, Hasselt
Deze activiteit is geschikt voor lokale besturen, ondernemers, actieve burgers of bewonersgroepen, onderzoekers en bovenlokale beleidsmakers.

Mode meetup: impact talks

Laat je inspireren door circulariteit in de mode-industrie waarbij bedrijven uit alle hoeken van het ecosysteem hun inzichten delen. Samenwerking is cruciaal, want we weten allemaal: to close the loop, we need to make the network work! We sluiten af met een netwerkdrink.

Onze VITO-experts in duurzame mode zijn present:

 • Evelien Dils - 16:45 - 17:00 | Ontdek de toekomst van textiel naar textielrecycling
 • Tom Duhoux - 17:00 - 17:30 | Panelgesprek: Recyclen we ons binnenkort uit de problemen?

Locatie: FTI Café in Kaai 16 | Scheepvaartkaai 16, 3500 Hasselt
Deze activiteit is geschikt voor volwassenen.
Prijs: 18,5 euro
Georganiseerd door Masjien, in samenwerking met VITO, Stad Hasselt en Thomas More

Dinsdag 19 maart

VITO4starters

Met VITO4STARTERS ondersteunt VITO jonge bedrijven die bijdragen tot meer duurzaamheid met technische kennis, een proof-of-concept en/of toegang tot infrastructuur. Mis de finale van de VITO4STARTERS-wedstrijd tijdens FTI Hasselt niet waarbij zes veelbelovende finalisten hun innovatieve ideeën pitchen.

De winnaar van VITO4STARTERS ontvangt ondersteuning ter waarde van 25.000 euro, bestaande uit technologisch advies, een proof-of-concept of toegang tot infrastructuur. De winnaar krijgt ook toegang tot het VITO-netwerk en zichtbaarheid op de diverse VITO-kanalen.

Corda Campus, Kempische Steenweg 293/16, Hasselt
Deze activiteit is geschikt voor de hele startup community, ondernemers, investeerders en iedereen die geboeid is door innovatie!

Industriedag: slimme en impactvolle energieoplossingen - Genk

Tijdens de industriedag nemen we samen de uitdagingen van de energietransitie onder de loep. Kom impactvolle energie-oplossingen en concrete energieprojecten ontdekken die bijdragen aan duurzame stadsontwikkeling.

We nemen je mee op een unieke innovatietour door Thor Park. Je krijgt ook de kans om THOREAQ, de unieke testomgeving voor energietechnologieën, te bezoeken die open zal zijn voor het publiek.

Locatie: Thor Park, André Dumontlaan 67, Genk
Deze activiteit is geschikt voor volwassenen

 

Circulair boost cafe

Kom tijdens het Circular Boost Café luisteren naar 7 boeiende duo-presentaties van bedrijven en onderzoeksinstellingen. Ontdek niet alleen baanbrekende initiatieven maar ook hoe gezamenlijke inspanningen leiden naar een circulaire toekomst. 

Tijdens een van deze presentaties brengen Q-lite en VITO milieuvriendelijke scenario’s voor Display-as-a-Service.

Locatie: PXL gebouw D, Elfde liniestraat 24, Hasselt
Deze activiteit is geschikt voor bedrijven (KMO’s), onderzoeks- en kennisinstellingen.

Drones en AI voor de voedingsindustrie

Drones en artificiële intelligentie hebben een groot potentieel voor de landbouw. Drones scannen snel en nauwkeurig grote percelen, beoordelen oogstkwaliteit en homogeniteit van gewassen. AI-algoritmen analyseren gegevens om inzicht te krijgen in rijpheid, groeipatronen, ziektes en plagen.

Samen met ILVO brengt VITO sessies en workshops rond

 • Wat kunnen dronedata betekenen voor de voedselverwerkende industrie?
 • De integratie van satelliet en dronebeelden  met artificiële intelligentie om op een objectieve manier de kwaliteit en kwantiteit van gewassen, fruit en groenten te beoordelen. Denk hierbij aan oogstrijpheid, productgrootte en de aanwezigheid van schadelijk of ongewenste planten.

Locatie: Elfde liniestraat, Hasselt
Deze activiteit is geschikt voor bedrijven uit de agrofoodsector, dronebedrijven en technologiebedrijven.

Live in the city

Slimme synergie tussen bedrijven en de stad

Verken met ons de essentiële elementen van de stedelijke omgeving: licht, lucht en geluid. Ontdek de impact van deze factoren op zowel de stad als de werkomgeving. Leer hoe baanbrekende technologieën en innovatieve benaderingen de levenskwaliteit zowel in de stad als op kantoor kunnen verbeteren.

Met VITO-presentaties:

 • Impact van lucht en geluid in de stad en op de werkomgeving: Indoor
  Marianne Stranger (VITO)
 • Impact van lucht en geluid in de stad en op de werkomgeving: Outdoor
  Stijn Janssens (VITO)

Locatie: Corda Campus, Kempische Steenweg 293, 3500 Hasselt
Deze activiteit is geschikt voor bedrijven.