_tmp_satelliet

Aardobservatie

Wat is aardobservatie? Eenvoudig gezegd is het het gebruik van satellieten en andere technologieën om de aarde vanuit de ruimte te bestuderen. Dit lijkt misschien ver van je bed, maar aardobservatie speelt een belangrijke rol in ons dagelijks leven.

Lesmateriaal

Al die informatie kan er maar op één manier komen: via aardobservatie, ook wel remote sensing genoemd.

Maar wat komt er bij kijken om tot al die info te komen? Wat gebeurt er allemaal vooraleer jij, de hulpdiensten, de wetenschappers of de overheid gewoon klikken en de informatie op hun scherm krijgen? Dat zie je in deze film. VITO-experts Kristof Van Tricht en Carolien Toté leggen het uit in dit filmpje.

Websites, artikels & blogs

Wat we allemaal met aardobservatie kunnen doen

Niets spreekt zo tot onze verbeelding als beelden van onze aarde vanuit de ruimte. Maar achter die beelden zit een heel verhaal dat veel verder gaat dan alleen maar observeren. VITO onderzoekt al jaren de aarde vanuit de ruimte. Via onderstaande link vind je niet alleen meer uitleg, maar ook een lijst van projecten waarbij remote sensing – of aardobservatie – haar nut duidelijk maakt.

Ontdek meer over remote sensing

Copernicus & de blik op de aarde

Hoe meer we weten over het milieu, hoe beter we onze planeet en het veranderende klimaat kunnen begrijpen. Copernicus is een van de belangrijkste Europese programma’s om onze aarde te monitoren. De gegevens die satellieten, grondstations, lucht- en maritieme sensoren verzamelen worden verwerkt tot informatie over het aardoppervlak, de evolutie van de vegetatie, hoe het zit met ons water… en zelfs ook over windsnelheden en de hoogte van de golven op zee.

Lees meer over Copernicus

Remote Sensing helpt oogsten groter, beter en gezonder te maken

Dacht je bij remote sensing en aardobservatie alleen maar aan verre satellieten? Dan vergeet je de grote waarde die aardobservatie kan hebben voor kleine projecten. WatchITgrow is een voorbeeld van het innovatief en doeltreffend gebruik van lokale aardobservatie als hulpmiddel voor boer en tuinder.

Ontdek watchITgrow

De geschiedenis van remote sensing

Aardobservatie is een heel nieuwe wetenschap. De basis ervan is amper 100 jaar oud. Toen gebruikte men voor het eerst vliegtuigen om de troepenverplaatsingen tijdens de eerste wereldoorlog op te volgen. Nu, een eeuw later, gebruiken we satellieten om ons klimaat en de klimaatveranderingen in kaart te brengen.

Lees meer bij ESA

Filmpjes

Astronaut Frank Dewinne over remote sensing

Frank Dewinne, onze astronaut, weet veel over de ruimte. Hij maakt niet alleen duidelijk wat satellietbeelden betekenen voor de wetenschap, maar ook waarom remote sensing zo belangrijk is voor onze duurzame, circulaire economie.

Klimrek: een klimaattraject voor landbouwers

Ook landbouwers willen ecologisch werken. Maar dat moet economisch haalbaar zijn. Daarom zijn er nu projecten die de landbouwers helpen. Klimrek is een voorbeeld van een project dat veehouders en aardappeltelers helpt om goede klimaatmaatregelen te nemen die de praktische werking van het bedrijf niet in de weg staan.

Aardobservatie als middel voor waterbeheer

De gegevens – data – die door remote sensing worden verzameld, kunnen voor heel wat doelen ingezet worden. Zo zijn ze essentieel als we op een goede en duurzame manier met water willen omgaan. Via aardobservatie zouden we kunnen zien hoe slib zich afzet op de kust en wanneer we dringend rivieren zouden moeten baggeren om de scheepvaartroutes te vrijwaren. We kunnen ook zien hoe de algengroei verloopt en hoe koraalriffen door de tijd (en de mens) worden aangetast.

Podcasts

Een toekomst, bepaald door remote sensing

Hoe zou het zijn als alle data die via remote sensing worden verzameld voor iedereen beschikbaar zouden zijn, gratis en zonder limieten? Dr. Alastair Graham houdt zich al 20 jaar bezig met remote sensing en mag een expert in zijn domein genoemd worden. Hij neemt ons mee naar een toekomst, vol remote sensing.

Contactpersoon