Nanodeeltjes: hoe meet je lage concentraties?
Jan Jordens, onderzoeker bij VITO, geeft toelichting over hoeveelheden en lage concentraties. Hij legt het verschil uit tussen een nanogram, microgram, promille, parts per billion en parts per trillion. Wat is de betekenis van een lage concentratie van een bepaalde stof? Wat is bijvoorbeeld de verhouding van een suikerklontje dat opgelost wordt in een meer? Wat is het nut daarvan en hoe meten we dat?
Het is van belang om lage concentraties te vinden omdat deze gevaarlijk kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan PFAS in het menselijk lichaam. Jan legt ook uit dat lage concentraties op verschillende manieren gemeten kunnen worden. Met onze zintuigen, door te wegen of te schudden, met analytische toestellen of via massaspectrometrie.
Nanodeeltjes: een oneindig aantal toepassingen
Van consumptiegoederen tot medicijnen: nanodeeltjes tref je vaker aan dan je denkt. Over nanotechnologie wordt gezegd dat ze de wereld zal veranderen. VITO ontwikkelt nano-expertise vanuit meerdere invalshoeken, om zo de meerwaarde van deze technologie ten volle te gebruiken en tegelijk de mogelijke risico’s in rekening te nemen.