Aquatech Amsterdam leert Vlaamse regenboogaanpak kennen voor wateruitdagingen
Vlaanderen wordt geconfronteerd met heel wat wateruitdagingen. Om die complexe uitdagingen bij de kraag te vatten, kiest Vlaanderen voor een regenboogaanpak waarbij verschillende actoren vanuit diverse invalshoeken hun expertise samenleggen.

Op Aquatech Amsterdam, wereldwijd meest toonaangevende waterbeurs, kreeg deze unieke aanpak veel internationale aandacht. Aquatech telt dit jaar meer dan 850 exposanten uit 140 landen en ruim 22.000 bezoekers. Vlaanderen mag dan nog klein zijn, in waterbeheer zijn we groot. Dat kan ook niet anders, want de wateruitdagingen zijn enorm. Droogteperiodes wisselen steeds vaker lange periodes van zware regenval af, waardoor industrie, landbouw en natuur in de zomermaanden met waterterkorten kampen. Verzilting en vervuiling leggen Vlaanderen droog, ondanks de nabijheid van de zee en de vele waterlopen.
Wat Vlaanderen uniek maakt, is dat het bijzonder dichtbevolkt is en veel economische activiteit kent, terwijl er weinig water beschikbaar is. Dat stelt ons voor grote wateruitdagingen. Die pakken we aan door water te besparen, uit te wisselen en te zuiveren met geïntegreerde innovatie in strategische partnerschappen', legt Johan Ceulemans, Business Developer water bij VITO uit. Dankzij deze fluïde aanpak is Vlaanderen toonaangevend in een aantal waterintensieve industriële sectoren. Denk maar aan de havens in Antwerpen, Gent en Brugge die uitgroeien tot duurzame industriële clusters, of de Belgische food valley met wereldwijd gegeerde producten'.
We kunnen de die enorme uitdagingen niet oplossen met technologie alleen. Fluid Crew, de merknaam waaronder de Vlaamse watersector zich verenigt, kiest daarom voor een regenboogaanpak. Daarbij worden verschillende kleurrijke invalshoeken bij elkaar gebracht, om zo tot kristalheldere inzichten te komen die leiden tot duurzame oplossingen.
The proof of the pudding
De eerste beursdag was onmiddellijk een schot in de roos. Heel wat geïnteresseerden zakten af naar de Vlaamse stand om de pitches rond het verwijderen van organische microverontreiniging (OMV’s) uit huishoudelijk afvalwater te beluisteren. Aansluitend verzorgde het Interreg Schone Waterlopen partnerschap een happy hour. Zowel de presentaties, als de Belgische bieren en Nederlandse versnaperingen werden erg gesmaakt!
Download hier de slides van de pitchpresentaties.
Meer weten over dit Vlaanderen-Nederland project? Contacteer veerle.depuydt@vito.be.