De biodegradeerbare polyamides en polyesters van B4Plastics komen tegemoet aan een reëel duurzaamheidsvraagstuk. Deze innovatieve en schone technologie heeft een grote potentiële impact in Vlaanderen en daarbuiten. De jury kon de doorgedreven engineering van materialen op moleculair niveau erg waarderen.
Innovatie en duurzame engineering bezorgt B4Plastics een eerste plaats als Cleantech Hero Materialen
Textielen, visnetten, tapijten, vezels in autobanden, touwen en sportkledij… We kunnen ons een wereld zonder niet voorstellen, maar ze zijn wel een belangrijke bron van vervuiling. Bij slijtage komen bij deze sterke vezels microplastics vrij die zeer belastend zijn voor het milieu. Het Limburgse bedrijf B4Plastics is erin geslaagd om een bioplastic te ontwikkelen dat overeenkomstige kwaliteiten heeft als vele huidige polyesters en polyamiden, maar dat recycleerbaar én biologisch afbreekbaar is. Precies daarom mag B4Plastics zich nu een jaar lang een echte Cleantech Hero Materialen noemen.
Ook dit keer werd de jury geconfronteerd met zeer sterke kandidaten. Die werden beoordeeld op de relevantie van de innovaties, het TRL-niveau, de impact in Vlaanderen en de internationale ambities van het bedrijf, de mate waarin het bedrijf als ambassadeur voor de Vlaamse cleantech kan optreden, de implementatie van de SDG’s en de samenwerking met alle schakels van de quadruple helix.
Na een eerste selectie, bleven drie finalisten voor de Cleantech Hero Materialen over: Resus, Inopsys en B4Plastics. Het werd een nek aan nekrace, waar B4PLASTICS uiteindelijk als winnaar uit de bus kwam. In de motivatie vernoemde de jury het feit dat de ontwikkelde biodegradeerbare polyamides en polyesters tegemoet komen aan een reëel duurzaamheidsvraagstuk en dat er een groeiende vraag is naar bio-afbreekbare plastics. Het gaat bovendien duidelijk om een innovatieve en schone technologie met een grote potentiële impact in Vlaanderen en daarbuiten. De jury kon de doorgedreven engineering van materialen op moleculair niveau erg waarderen.
Over B4PLASTICS
B4Plastics is gevestigd in het Limburgse Lanklaar en is een van de snelst groeiende bioplasticbedrijven ter wereld. Het bedrijf bouwt uit groenafval polymeren op die biologisch afbreekbaar en/of recycleerbaar zijn. Het groenafval wordt lokaal verzameld en verwerkt. Met FORTAN® bijvoorbeeld brengt B4Plastics het sterkste polymeer materiaal ter wereld op de markt dat afbreekbaar is in natuurlijke habitats. Het wordt gebruikt in allerlei toepassingen, van technisch textiel tot trimdraden. Het succes van deze nieuwe technologie ligt aan de basis van de eerste specialty bioplastics productiehub ter wereld… in Limburg.
B4Plastics heeft grote plannen. Zo wil het komen tot een Biomaterials Excellence Center, een georganiseerde innovatiemachine die de nieuwe kunststofindustrie de komende decennia vanuit Vlaanderen blijft voeden.
Over de jury
De jury voor deze Cleantech Flanders Hero Materialen bestond uit Dirk Fransaer (VITO), Frans Snijkers (Cleantech Flanders), Joy Donné (FIT), Tine Schaerlaekens (essenscia) en Guido Verhoeven (SIM).