Meer dan 5.000 leerlingen ontdekken op een speelse manier diepe geothermie, vanaf 2018 ook in de geothermiecentrale zelf.

VITO organiseert, samen met VOKA, GoodPlanet en de Provincie Antwerpen, al enkele jaren rondleidingen op de Ballmat-site in Mol om leerlingen kennis te laten maken met diepe geothermie, een duurzaam alternatief voor de traditionele fossiele brandstoffen.

Geothermie rondleiding voor STEM 2.0

In 2018 werden de bouwwerken aan de eerste diepe geothermiecentrale in Vlaanderen afgerond. Dit creëerde de mogelijkheid om de ‘diepe geothermie voor STEM’-rondleidingen naar de centrale zelf te verplaatsen. Hoe kun je immers beter kennismaken met deze duurzame energiebron dan in het hart van de energieproductie zelf?

In oktober 2018 werd de vernieuwde rondleiding gelanceerd, met een aantal nieuwe hoogtepunten. Zo werd in de trappenhal een doorsnede gemaakt van de diepe ondergrond en de verschillende grondlagen.  De leerlingen kunnen bovendien met 3D-bril een virtuele rondleiding maken in de centrale. Meer dan 5.000 leerlingen hebben ondertussen op die manier het systeem van diepe geothermie op een speelse manier kunnen ontdekken.

Good Planet zorgt, in samenspraak met de scholen, voor de coördinatie van de rondleidingen. Zo zorgen zij ervoor dat de rondleiding past binnen de thema’s energie, duurzaamheid en STEM.

Huiskamer van de toekomst

De studenten van de technische opleidingen van Kogeka, Campus Het Spoor en TISP hebben gezorgd voor de ‘huiskamer van de toekomst’: een woning in houtskeletbouw werd aangesloten op het warmtenet zodat het de verwarming en warm water kan voeden.