R&D Professional binnen het AMO-team

Van jongs af aan was Brida al gebeten door wiskunde, fysica en chemie. Na haar bachelor in thuisland Kameroen trok ze eerst naar Frankrijk voor haar master, en daarna nog een stapje verder, naar België voor haar PhD. Na haar PhD waagde ze zich even aan een job in de bedrijfswereld, maar ze miste het werken bij VITO. VITO is haar ‘best of both worlds’.

Brida groeide op in een klein dorpje in Kameroen, waar de bewoners regelmatig geconfronteerd werden met de uitval van de elektriciteit. Dat triggerde Brida, zo hard zelfs dat ze haar studies wilde wijden aan het oplossen van zulke problemen in haar thuisland in de toekomst. Brida: “Als de elektriciteit uitviel, moesten we studeren met kaarsen en kerosine-lampen. Niet handig en gezond, en dat wilde ik dus verhelpen. Onze gemeenschap kijkt enorm op naar dokters en andere medische beroepen en mijn familie heeft me nog proberen om te praten, maar ik hield vol, ik koos eigenwijs voor de bachelor elektrotechnisch ingenieur. (lacht) Nu zijn ze natuurlijk wel trots op mij.

Hernieuwbare energie

“Na mijn bachelor trok ik naar Grenoble voor mijn master. Interessant en spannend, dat wel, maar tegelijkertijd ook moeilijk want ik trok er echt helemaal alleen naartoe. Ik woonde er twee jaar, en deed er ook stage in een bedrijf. Mijn interesse voor hernieuwbare energie groeide, ik voelde dat ik nog niet klaar was om te gaan werken. Ik wilde echt nog verder onderzoek verrichten, om dan later de mensen in Kameroen te kunnen helpen. Het was mijn promotor die me een vacature voor een PhD bij KU Leuven (ism EnergyVille), die hij op LinkedIn gespot had, doorstuurde. Ik heb niet lang getwijfeld, ik wist al langer dat België aan de top staat als het op onderwijs aankomt. Dus ik stelde me kandidaat, en ik werd aanvaard”, aldus Brida.

Vis in het water

In 2016 startte Brida haar PhD bij KU Leuven en werd ze doctoraal onderzoeker bij EnergyVille. Al snel voelde Brida zich als een vis in het water. Brida: “Vier jaar lang werkte ik onder meer in het ontwikkelen van datagedreven controle van algoritmes in functie van de residentiële vraagrespons. Ontzettend boeiende materie. In november vorig jaar eindigde mijn PhD en besloot ik aan het werk te gaan. In een bedrijf dus. (lacht) Ik was Machine Learning Engineer bij Magics Instruments. Ook interessant, maar ik miste werken bij VITO en EnergyVille, ik miste de research! Al na een klein jaar zat ik terug bij EnergyVille… Maar ik moet zeggen dat dat jaar me enorm veel heeft bijgebracht. Werken in een bedrijf is een totaal andere ervaring, je moet nog meer je comfortzone verlaten, je wordt voortdurend uitgedaagd met taken in verschillende domeinen. Daar word je sterker door, je leert meer uitdagingen aangaan. Bovendien heb je binnen een bedrijf een variëteit aan taken die je tot een goed einde moet brengen. Ik heb wel degelijk mijn kunde en kennis kunnen uitdagen en uitbreiden. Mijn EnergyVille-ervaring heeft me een zeer stevige backbone gegeven om te functioneren binnen een bedrijf, zowel in team als individueel.

Internationaal

Brida: “Die ervaring binnen een bedrijf komt me nu zeker ook van pas bij VITO. Je leert op een andere manier denken, in functie van een opdrachtgever en niet enkel in functie van onderzoek. Tegelijkertijd is het me duidelijk geworden dat ik wil focussen op toegepast onderzoek. Datagedreven optimalisatie van energy management systemen is echt mijn ding, en ik wil me daarin verder specialiseren zodat ik actief kan bijdragen aan het ontwikkelen van een intelligent, door hernieuwbare energie gestuurd, elektrisch netwerk. Ik ben er ook van overtuigd dat ik met de kennis die ik nu opbouw mijn land en andere landen verder kan helpen. Ik werk trouwens nu ook al aan zowel nationale als internationale projecten. Dat is net de kracht van VITO en EnergyVille, die internationale scope.”

Mindset

Het waren de collega’s van Brida bij EnergyVille die haar op de hoogte brachten van de opportuniteiten bij VITO en die haar dus snel wisten te overtuigen om terug te keren. Het zoeken naar een baan was een behoorlijke uitdaging tijdens de COVID-lockdown; de meeste bedrijven/organisaties namen geen personeel aan. Brida: “Dankzij mijn gedetailleerde LinkedIn-profiel word ik zelf benaderd door recruiters. Als ik dus 1 tip moet geven aan PhD-studenten die op zoek zijn naar een job, LinkedIn it is! Zo belandde ik ook bij Magics Instruments. Zoals eerder gezegd was dat zeker een verrijkende ervaring, maar in een bedrijf moet je vaak verder met een oplossing die ‘good enough’ is op een zo kort mogelijke tijd. Dus nog een tip: wil je graag in een bedrijf aan de slag, weet dan dat je mindset daarop voorbereid moet zijn.“ (lacht)

Best of both worlds

Intussen heeft Brida zich gesetteld in Geel. Brida: “Ik hou van mijn werk bij VITO, dat is wel duidelijk. Voor mij is VITO best of both worlds. Je krijgt de kans om diepgaand onderzoek te doen, en dat binnen nationale en internationale projecten en/of in samenwerking met bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstituten. Ik kan dus van hieruit bijdragen aan landen en projecten die die skills en kennis nodig hebben. Natuurlijk mis ik mijn familie, maar gelukkig is er Skype en Whatsapp. Ik hoor en zie ze zowat elke dag. Helaas en mede  door corona ben ik sinds 2018 niet meer in Kameroen geweest. Ik ben ook wel gelukkig in België, wat hou ik ervan dat hier alles zo goed georganiseerd is! Wat vond ik het in het begin bijzonder dat ze hier een vertraging van een trein aankondigen!” (lacht) Intussen ken ik in België ook wel wat Kameroeners, we vormen een kleine gemeenschap en kunnen veel over thuis én over onze ervaringen in België babbelen.  En als ik mijn hoofd leeg wil maken, dan ga ik dansen! Je vindt me drie keer per week in de Zumba-les, zaaalig! Voorlopig is mijn Nederlands nog niet even goed maar dankzij mijn lessen Nederlands gaat dit me ook wel lukken!”

Contact:
+32 14 33 55 24