Vandaag wordt in beperkte kring het tienjarig jubileum van EnergyVille gevierd. De onderzoekssamenwerking tussen de Vlaamse partners KU Leuven, VITO, imec en UHasselt bestaat tien jaar en is bovendien sinds vijf jaar gevestigd op het Thor Park in Genk. Het Thor Park vormt de covid-proof locatie voor de viering in aanwezigheid van onder andere bevoegd Vlaams viceminister-president en Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits, Vlaams minister van Energie Zuhal Demir en Federaal minister van energie Tinne Van der Straeten.
Van kleinschalige samenwerking tot Europese top
Van een kleinschalige samenwerking is EnergyVille de laatste 10 jaar geëvolueerd naar een heus samenwerkingsverband dat het grootste deel van het energie-onderzoek in Vlaanderen verenigt, en bovendien meespeelt in de Europese top. De samenwerking ontving van de Vlaamse regering recent een financiering om hun onderzoek verder te verankeren. “Om de noodzakelijke duurzame energietransitie wetenschappelijk te onderbouwen, wordt het energieonderzoek van EnergyVille met drie miljoen euro versterkt. Met deze nieuwe investering wil ik ervoor zorgen dat EnergyVille haar troeven op het vlak van energieonderzoek en innovatie nog beter kan uitspelen, en brengen we Vlaanderen weer een stap dichter bij een duurzame en innovatieve toekomst”, aldus Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits.
Unieke onderzoeksinfrastructuur
De mijntoren van het Thor Park vormde de unieke locatie voor het jubileum, dat wegens covid-19 slechts met een beperkt aantal fysiek aanwezigen gevierd kan worden. De oude mijnsite, die naast het gerestaureerde mijngebouw ook kantoorgebouw IncubaThor, opleidingscentrum T2-campus en de onderzoeksgebouwen van EnergyVille huisvest, groeit uit tot een unieke livinglabinfrastructuur voor het onderzoek van EnergyVille, bedrijven en andere partners. Vorig jaar kondigde Vlaams minister van Energie Zuhal Demir namelijk aan dat het Thor Park de eerste regelluwe zone van België wordt. “Waar ooit steenkool uit de grond gehaald als grondstof, is vandaag kennis hier de belangrijkste grondstof. Het is niet zomaar dat EnergyVille de eerste en tot nader order enige regelluwe energiezone van Vlaanderen is. De verschillende wetenschaps- en energieinstellingen zetten hier samen met EnergyVille de knapste koppen bij elkaar en zijn er in geslaagd om in amper 10 jaar uit te groeien tot het innovatieve kloppend hart van de energietransitie”, zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir.
EnergyVille schakelt een versnelling hoger
Naast het jubileum heeft EnergyVille nog wat te vieren. Vandaag neemt Gerrit Jan Schaeffer ook officieel de fakkel over van Ronnie Belmans als General Manager. De huidige General Manager, Ronnie Belmans, gaat eind 2021 op emeritaat, maar blijft een waardevolle adviesrol vervullen binnen EnergyVille. Met een nieuwe General Manager, de nieuwe ambities voor het onderzoek binnen de living lab-omgeving van Thor Park en de bijkomende steun van de Vlaamse regering is EnergyVille klaar om een versnelling hoger te schakelen.
“Vanaf dit jaar wordt een nieuwe onderzoekslijn toegevoegd aan de roadmaps van EnergyVille: het onderzoek naar duurzame moleculen voor processen die zeer moeilijk geëlektrificeerd kunnen worden. Bovendien staan er weer heel wat nieuwe projecten, testopstellingen en samenwerkingen in de steigers. Digitalisering zal daarin een belangrijk element vormen”, aldus Gerrit Jan Schaeffer.
“Het unieke living lab op Thor Park biedt hierin een onmiskenbare rol. We willen de energietransitie samen met bedrijven, de industrie en de overheid, opschalen en versnellen om zo te komen tot een energie-efficiënte, CO2-neutrale en duurzame samenleving”, vervolledigt Ronnie Belmans.
“EnergyVille is de afgelopen uitgegroeid tot een Europese topper. Met hun ’science based policy’ zorgen ze er mee voor dat de energieswitch naar 100% hernieuwbare energie en klimaatneutraliteit kan worden gerealiseerd. Ze blinken uit in samenwerking met andere onderzoeksinstellingen, industrie en andere partners. Want alleen ga je misschien sneller, maar samen raak je verder. Het is die constructieve samenwerking over alle niveaus heen die noodzakelijk is. De energieswitch is tegelijkertijd ook een switch van centrale naar decentrale energieproductie met een veel actievere rol voor de burger met intelligente energiesystemen en systeemintegratie”, aldus Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten.