Herbeleef de NEREUS slotconferentie
Op 25 november vond de slotconferentie van het New Energy and Resources from Urban Sanitation (NEREUS) Interreg 2 Zeeën project plaats. De conferentie werd vanuit Gent, vlakbij de innovatieve woonwijk Nieuwe Dokken, gelivestreamd voor een internationaal publiek van meer dan 75 live toeschouwers. Gentenaar Nic Balthazar was moderator van dienst, zelf ook voorvechter voor duurzaamheid en klimaat.
Onze terugblik op het event
Projectcoördinator van NEREUS, Veerle Depuydt (VITO Kennispunt Water) stak van wal met het welkomstwoord en benadrukte de warme samenwerking tussen de partners. Ze sprak ook de hoop uit dat de voorgestelde resultaten en aanpak inspirerend mogen werken en een uitrol van circulaire projecten in het 2-Zeeëngebied en daarbuiten mogelijk mag maken.
Victor Dries (vice-kabinetschef minister Demir) pikt hierop in tijdens zijn openingsspeech: ‘This is not the end, but I hope the beginning of more networking and knowledge experience’. Vanuit zijn ervaring als Vlaams beleidsadviseur Omgeving is hij de uitgelezen spreker om de huidige problematiek te schetsen. Zijn boodschappen: ‘We moeten van water afvoeren naar zee, naar het structureel bijhouden door beter in te zetten op lokaal waterhergebruik, wat de exacte missie van NEREUS is. Verder moeten we sterker inzetten op samen innoveren en die innovatie-expertise sterker verspreiden om maximale impact te realiseren.’
Na de openingsspeeches was het tijd om de verschillende demonstratielocaties en de resultaten voor te stellen. Het werd een mix tussen toelichtingsfilmpjes van de verschillende demos, korte pitches van de resultaten en een interactieve Q&A tussen de moderator, de betrokken partners en de mensen thuis.
Overzicht van de demo’s, die plaatsvonden in 4 landen op 7 verschillende locaties:
- Ruw huishoudelijk afvalwater en regenwater lokaal opzuiveren tot drinkwater (bij een huishouden en een pop-up locatie) en proceswater in Antwerpen (RWZI Aquafin) – door water-link
- Nutriënten recuperatie en waterhergebruik onderzoeken in Peel – door Southern Water
- Slib opwerken tot geschikte meststof voor landbouw in Saint-Omer – door CAPSO
- Ruw influent zuiveren met maximale recuperatie van nutriënten en aandacht voor het energieverbruik – o.a. van toiletpapier (cellulose) tot koolstofbron of waardevol pigment terugwinnen via algen in Den Hoorn – door Evides Industriewater
- Water, warmte en nutriënten terugwinnen uit grijs water, zwart water en keukenafval om de kringlopen in een nieuwe woonwijk in Gent maximaal te sluiten - door DuCoop
Ontdek de 5 demo’s die werden voorgesteld ook in dit introductiefilmpje van het project:
Na de middag was het tijd voor de tools die binnen het NEREUS project door de betrokken kennispartners (HZ University of Applied Sciences, University of Portsmouth en VITO) werden ontwikkeld. Met de inputs van de demo’s ontwikkelden zij tools en strategieën om circulaire innovatie toegankelijker te maken, en zo duurzame initiatieven een duwtje in de rug te geven.
Beschikbare tools zijn:
- De Decision Support Tool (DST) helpt beslissingsnemers de beste processen te kiezen om grondstoffen terug te winnen uit stedelijk afvalwater.
- De Feasibility Tool is een financiële tool die een eerste inzicht geeft in de financiële haalbaarheid van een project.
- Modelovereenkomsten die een juridisch vertrekpunt zijn voor partijen die projecten willen opzetten waar waterstromen uitgewisseld worden.
Alle tools en strategieën vind je hier op nereus-project.eu
Tot slot vond er een afsluitend gesprek plaats met Dirk Halet (Strategisch coördinator, VITO Kennispunt Water), Peter De Smet (Bestuurder DuCoop/Circular) en Hans Cappon (Professor Water Technology HZ University) die een blik gooiden op de toekomst.
Dirk Halet stipt aan dat we verschillende invalshoeken, zoals ook maatschappelijke impact en waarde moeten verbinden met bijvoorbeeld financiële impact: wat is de waarde van wonen in een toekomstbestendige omgeving? Dat wordt een factor die aan belang zal toenemen bij financieringsvraagstukken. Peter De Smet benadrukt daar ook de kansen voor investeerders in duurzame en innoverende vastgoedprojecten, maar merkt vaak terughoudende reacties door de economische risico’s, hoewel hij hier een voorzichitge kentering ziet. Demonstraties zoals de Nieuwe Dokken dikken die portfolio aan van bewijsstukken dat circulaire innovatie ook financieel interessant kan zijn. En dat kunnen we enkel realiseren door onderzoek en praktijk samen te brengen zoals hier, bevestigt ook professor Hans Cappon (HZ University).
NEREUS is slechts het begin van iets moois…