Gezonde en duurzame voeding, verrassend lekker, biologisch, seizoensgebonden, lokaal en tegen een eerlijke prijs? Ook bij VITO in Mol kopen de werknemers nu lekker eten van dichtbij!

Na een succesvolle introductie in een lunchtalk onder het motto ‘VITO takeaway for fair, local and biological fruits and vegetables’ in mei en de grote interesse van de VITO-medewerkers gaat het “VITO voedselteam” in Mol officieel van start!

Het VITO-voedselteam is een initiatief van 3 VITO-medewerkers in het kader van het OnePlanet@VITO programma.

Wie is Voedselteams vzw?

Voedselteams vzw ijvert voor de bevordering van een kleinschalige, duurzame land- en tuinbouw en voor het uitbouwen van lokale economieën. Voedselteams wil een voortrekkersrol vervullen op het vlak van de korte keten en alternatieve bedrijfsvoering en deze toegankelijk en aantrekkelijk maken voor een breed publiek.

Het netwerk Voedselteams activeert mensen met betrekking tot duurzame voeding:

  • afkomstig uit de regio;
  • geproduceerd in harmonie met de vier seizoenen;
  • met respect voor de aarde en de natuur;
  • en eerlijk: de producent behoudt het recht op autonome keuzes en prijszetting

Inmiddels is Voedselteams uitgegroeid tot een beweging van zon’ 180 teams en een 200-tal producenten verspreid over verschillende regio’s in Vlaanderen. Naast ecologische, economische en sociale doelstellingen heeft Voedselteams de ambitie om ook op politiek vlak druk uit te oefenen rond allerlei aspecten van voedselproductie.

Meer informatie kan je terug vinden op www.voedselteams.be.

Hoe werkt het VITO-voedselteam?

  • Onze producenten: Biohoeve uit Westerlo (voor groente- en fruitpakketten) en het Mosterdzaadje uit Mol-Achterbos (voor losse seizoensgroenten)
  • Wekelijks 1 levering in VITO, Mol.
  • Maandelijks afrekenen

OnePlanet@VITO

"We hebben maar één planeet”

Het VITO-onderzoek steunt op een stevig duurzaamheidsfundament. VITO wil echter ook een voor­beeldfunctie op zich nemen door de eigen organisatie verder te verduurzamen. Dat doen we binnen het project OnePlanet@VITO.

Directeur HR en Algemene Diensten Agnes Bosmans legt het plan van aanpak uit.

“VITO is een toonaangevend, internationaal onderzoeks- en adviescentrum dat de transitie naar een duurzame samenleving versnelt. Met dit leiderschap komt ook de verantwoordelijkheid om zelf uit te voeren wat we voorschrijven. Op 18 oktober 2016 heeft Dirk Fransaer, gedelegeerd bestuurder van VITO, de Belgische Sustainable Development Goals (SDGs) ondertekend. VITO heeft daarnaast haar concrete ambities voor 8 van de 17 SDGs gepubliceerd op de website van TheShift.”

Wat betekent dit voor VITO als organisatie?

“Onze ambities bevatten 2 niveau’s: enerzijds draagt VITO met haar toegepast onderzoek bij tot de realisatie van de SDGs. Anderzijds willen wij als organisatie ook een voorbeeldrol opnemen en een koploper worden op het vlak van duurzame organisatie. Deze laatste ambities vind je terug in OnePlanet@VITO.”

Hoe gaat VITO dit realiseren?

“Er zijn een aantal quick wins die we reeds in 2017 gerealiseerd hebben, denk maar aan het verder verduurzamen van de dienstreizen of het vervangen van papieren handdoeken in de toiletten door airblades.

Als onderzoeksorganisatie hebben we onze ambities echter ook vertaald in 7 concrete uitdagingen. Zo willen we alle nieuwe VITO-gebouwen klimaatpositief maken en moet onze mobiliteit klimaat­neutraal worden. Bovendien willen we een paperless onderzoeksorganisatie worden.”

Hoe worden de VITO werknemers betrokken bij dit project?

“Duurzaamheid is een van onze centrale waarden. De VITO-medewerkers zijn dan ook de drijvende kracht achter de quick wins en de uitdagingen. Het project bestaat uit hun ideeën en oplossingen. Er is dan ook een grote intrinsieke motivatie bij onze mensen om niet alleen Vlaanderen of de wereld, maar ook hun werkplek te verduurzamen. Het VITO-voedselteam is vanuit de organisatie gegroeid.”