Met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) begonnen KU Leuven Campus Geel, Thomas More Kempen en de onderzoeksinstelling VITO in 2017 met de bouw van de pilootinfrastructuur voor de kweek, het oogsten en het verwerken van insecten, kortweg de Insect Pilot Plant. Nu, vier jaar later, is het project afgerond. Met de Insect Pilot Plant komt een nieuwe waardeketen op basis van insecten immers weer een stap dichterbij. Om het resultaat te tonen aan het grote publiek was er vandaag een online slotevenement met ondermeer minister Hilde Crevits als gastspreker.

Geel/Mol, 11 mei 2021 - Insecten beschikken over het potentieel om de basis te vormen van een nieuwe waardeketen en kunnen een sleutelrol spelen bij de transitie naar een biogebaseerde economie. “Insecten kunnen immers gevoed worden met uiteenlopende organische reststromen en deze efficiënt omzetten naar nuttige en hoogwaardige grondstoffen zoals eiwitten, vetten en chitine”, zegt projectcoördinator Mik Van Der Borght van KU Leuven. Sabine Van Miert, onderzoeksmanager van Thomas More vult aan: “Deze duurzame grondstoffen kunnen gebruikt worden in de voedings- en voedersector of kunnen als grondstof dienen voor biogebaseerde chemicaliën. Het bedrijfsleven ziet hier potentieel in, maar er blijven nog onzekerheden die de onmiddellijke toepassing op industriële schaal verhinderen.”

KU Leuven Campus Geel, Thomas More Kempen en VITO hebben de laatste jaren expertise opgebouwd in de kweek en verwerking van insecten. De projecten die het kweken, oogsten en verwerken van insecten bestuderen in Vlaanderen bevinden zich nog op laboschaal, terwijl er in de praktijk nood is aan expertise op pilootschaal als tussenstap naar industriële productie. “Door de bouw van een flexibele en breed inzetbare pilootinstallatie voor het kweken, oogsten en verwerken van insecten is de leemte op dit vlak opgevuld”, zegt Leen Bastiaens van VITO. De pilootinstallatie zal gebruikt worden voor onderzoek, demo-projecten en de aanmaak van biogebaseerde chemicaliën.

Dit project kreeg de steun van EFRO Vlaanderen – GTI Kempen, het HERMES-fonds, het Departement Landbouw en Visserij en de Provincie Antwerpen. Het totale projectbudget bedroeg 670.000 EUR. Het was dan ook Hilde Crevits, die als Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw het slotevent inleidde: “Voor mij is het bewijs alvast geleverd dat de uitbouw van de Insect Pilot Plant een schot in de roos is om Vlaanderen op de kaart te zetten op het vlak van kennis, productie en verwerking van insecten”, aldus de minister.

Insect Pilot Plant logo
Contact:
+32 14 33 56 34