In opdracht van VLAIO en het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie van de Vlaamse overheid faciliteert en beheert MateriNex het duurzaam materialenonderzoek in Vlaanderen door samenwerking te stimuleren tussen industriële en academische stakeholders. Op 18 juni ging MateriNex officieel van start tijdens een lanceringsevent met meer dan 150 aanwezigen samen met sterke keynote sprekers en bijna 30 pitchers van zowel bedrijven als onderzoeksorganisaties.  

MateriNex is een nieuw initiatief ondersteund door VLAIO en het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie van de Vlaamse Overheid en gecoördineerd door VITO. MateriNex faciliteert en beheert duurzaam materialenonderzoek in Vlaanderen en stimuleert de samenwerking tussen industriële en academische stakeholders. In dat kader lanceert MateriNex jaarlijks een projectoproep voor indiening van SBO- en ICON-projecten rond drie innovatiethema’s.  

Deze innovatiethema’s werden in samenspraak met de relevante industrie en kennisinstellingen geselecteerd en liggen in lijn met zowel de onderzoeksagenda van de EU als de Vlaamse beleidsprioriteiten:

  • Materialen voor batterijtechnologie (mobiliteit en opslag)
  • Materialen voor bouw en constructie (lagekoolstofconstructie en grondstoffenefficiëntie)
  • Strategische en kritieke grondstoffen (verzekeren van toevoer, duurzame en circulaire waardeketens)

Tijdens het MateriNex lanceringsevenement doken bedrijven en onderzoeksorganisaties dieper in die drie innovatiethema’s met het doel om al meteen mogelijkheden voor samenwerkingen en gemeenschappelijke projecten te verkennen.

Sluit je aan bij een MateriNex Common Interest Group (CIG)

Voor ieder MateriNex-innovatiethema wordt een CIG opgericht om de bijhorende vraag-gedreven routekaart actueel te houden, informatie te delen, projectresultaten te presenteren en innovatie te sturen en impact te vergroten. Als belanghebbende ben je welkom om deel uit te maken van een CIG. Meer info over de CIGs vind je steeds op materinex.be.

Blijf op de hoogte via de MateriNex-nieuwsbrief en LinkedIn-pagina

Voor meer informatie over MateriNex, het programma van het lanceringsevenement, de roadmaps en het MateriNex team, bezoek materinex.be. Ben je graag als eerste op de hoogte van het laatste MateriNex-nieuws? Schrijf je op materinex.be in op onze mailinglist. En, volg zeker de MateriNex LinkedIn-pagina.

Contacteer MateriNex

Heb je nog een vraag over MateriNex en hoe ze jouw projectidee kunnen ondersteunen? Aarzel niet om het MateriNex-team te contacteren via info@materinex.be.

MateriNex coördinator