Nationaal Park Bosland en VITO geven de natuur een stem met AI-avatar Bosland
Wat als we met de natuur konden communiceren? Voor Nationaal Park Bosland en VITO is dit nu realiteit. Baanbrekende technologie zorgt ervoor dat de natuur via Bosland, een AI-avatar, kan communiceren. Deze avatar is getraind op data uit ecosystemen, fungeert als pleitbezorger en vertaalt de toestand van de natuur in menselijke taal. Van data-analyse tot contentcreatie en het betrekken van belanghebbenden: dit project laat zien hoe AI een transformerende kracht kan zijn. Deze baanbrekende technologie werd ontwikkeld door duurzaamheidsexpert Milan Meyberg en is op de Love Tomorrow Conference 2024 aan de wereld voorgesteld.
Avatars zijn digitale representaties of personages die gebruikers op sociale media en die online platforms gebruiken om zichzelf te vertegenwoordigen. Ze zijn een visuele weergave van een persoon of merk en worden vaak gebruikt als profielfoto's. Een AI-avatar is een zogenaamde persoon die is gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie-algoritmen.
Met satellietbeelden, beleidsdocumenten en krantenartikelen
VITO heeft Milan Meyberg en zijn team voorzien van georuimtelijke data en een set objectieve datacomponenten die zijn afgeleid van satellietbeelden. Daarnaast is de AI-avatar ook gevoed met alle relevante informatie uit beleidsdocumenten en krantenartikelen. Op die manier heeft avatar Bosland vanuit verschillende hoeken zeer complementaire data ontvangen.
VITO heeft de afgelopen 25 jaar uitgebreide ervaring opgebouwd in het vertalen van ruwe satellietbeelden naar bruikbare data en inzichten. “Met deze samenwerking tonen we de kracht van technologie en data-analyse om ecologische uitdagingen aan te pakken. De AI-avatar geeft ons de mogelijkheid om de natuur een stem te geven en biedt waardevolle inzichten die cruciaal zijn voor duurzaam beheer van onze natuurgebieden,” aldus Inge Neven, CEO VITO.
De AI-avatar maakt gebruik van habitatkaarten die zijn afgeleid van satellietbeelden om de specifieke leefomgevingen in het Nationaal Park Bosland te identificeren en zo inzicht te bieden in de evolutie ervan in de tijd. Dit zal avatar Bosland helpen om een volledig overzicht te krijgen van het domein, zowel in tijd als ruimte, en zo is hij in staat vragen te beantwoorden over het welzijn van Nationaal Park Bosland.
Biodiversiteit monitoren en beschermen
Nationaal Park Bosland, een van de grootste en meest diverse natuurgebieden in Vlaanderen, biedt een rijke biodiversiteit en een unieke natuurlijke omgeving. Door de samenwerking met VITO en de inzet van de AI-avatar, zal Bosland nog beter in staat zijn om deze biodiversiteit te monitoren en te beschermen. Dit project benadrukt het belang van innovatieve technologieën in het behoud en het beheer van waardevolle natuurgebieden.
Nele Lijnen, voorzitster van Nationaal Park Bosland: "Via technologie en data een AI avatar van Bosland maken om zo een beter inzicht te krijgen in het welbevinden van onze natuurgebieden? Als Nationaal Park voorzitster ben ik heel dankbaar voor deze nieuwe tool."
Daarnaast hebben de modelleringsexperts van VITO een reeks mogelijke scenario's ontwikkeld via het 'natuurwaardeverkenner' tool om de impact op Bosland van een aantal hypothetische maatregelen te simuleren. Dit hielp de AI-avatar om vragen te beantwoorden zoals 'hoe kunnen we je helpen?'.
Met de AI-avatar krijgt Nationaal Park Bosland een krachtige nieuwe manier om hun natuurlijke omgeving te begrijpen en te beheren, met behulp van geavanceerde AI-technologie en de expertise van VITO.
Meer weten?
Nationaal Park Bosland, het grootste natuurmassief van Vlaanderen
Homepage | VITO Remote Sensing
MILAN MEYBERG – Freelance Sustainability Strategist, Concept Developer and Keynote Speaker based in Amsterdam