Water

Nederlandse TUBES geopend voor innovatietesten op drinkwaternet

Nederlandse TUBES geopend voor innovatietesten op drinkwaternet
Nieuwsbericht Veerle Depuydt 3 Mei 2023

Op 21 april werd de TUBES-testopstelling feestelijk geopend bij Nederlandse onderzoeksinstelling KWR in Nieuwegein. In de nieuwe proeftuin kunnen waterbedrijven en technologiebedrijven innovatieve technieken uittesten op een representatief waternet.

Gecontroleerde testomgeving voor pilots

De TUBES testomgeving is een testfaciliteit die bestaat uit 400 m leidingnetwerk die een drinkwaterdistributienetwerk zo realistisch mogelijk nabootst op kleine schaal.  Het bevat leidingen van verschillende materialen zoals PVC, PE, gietijzer en staal van diverse diameters (tot 400 mm). Het systeem beschikt ook over typische onderdelen van een waternet zoals kleppen, pompen en hydranten. Ook zijn er voorzieningen om lekkende leidingen en hoekverplaatsingen te simuleren.

Waterbedrijven kunnen een beroep doen op TUBES om innovatieve technieken uit te testen voor ze in een echt drinkwaternet worden ingezet. Maar de testomgeving biedt ook mogelijkheden voor technologieaanbieders. Zij kunnen hun oplossingen samen met KWR en waterbedrijven verder ontwikkelen of demonstreren, en zo marktintroductie versnellen. 

Demodag

KWR, Evides en technologiebedrijven Fluves NV en Vigotec NV (Vlaanderen) en Aragón Photonics (Spanje) doopten de TUBES-testomgeving de dagen voorafgaand aan de officiële opening met testen met innovaties DALI en BLAST.

  • DALI is een Distributed Acoustic Sensing (DAS-)technologie van Fluves NV en Vigotec NV. Het principe berust op het inbrengen van een glasvezelkabel via een klep/hydrant in het distributienet. Nadat die op zijn plek zit met behulp van een parachute, kunnen geluiden door lekken en intrusies minutieus worden opgemeten. Met 1 DAS-toestel kan tot 70 km leidingnet bemeten worden. DALI kreeg in 2020 steun via de Open Call.

    Bij TUBES werd uitgetest hoe de parachute de glasvezelkabel inbrengt bij verschillende hindernissen in het netwerk. Simulaties van synthetische lekken en indringingsactiviteiten in de opstelling laten zie hoe de innovatie werkt.
  • BLAST is een Distributed Temperature and Strain Sensing (DTSS-) technologie van Aragón Photonics Labs. De technologie laat toe om de temperatuur en de rek over de glasvezel te meten en kan dus belastingen op leidingonderdelen monitoren. In dit systeem wordt de glasvezel aan de buitenkant van de leiding aangebracht.

    Bij TUBES werd via simulaties in de opstelling uitgetest hoe de innovatie reageert op de belasting van leidingen en de hoekverplaatsing bij verbindingen.

Gekoppeld aan de opening in aanwezigheid van Nederlandse en Vlaamse waterbedrijven, technologiebedrijven en VITO Kennispunt Water werden de testresultaten en de ervaringen met de DALI en BLAST technologieën voorgesteld. Zo konden de aanwezigen onder andere met hun eigen ogen zien hoe vlot de parachute de glasvezelkabel van het DALI-systeem inbracht in het leidingnetwerk.

Contactpersoon