VITO en Flanders DC lanceren het eerste instrument in de modesector om de volledige impact van kledij te berekenen. Een ontwikkeling van het project SCIRT binnen het kader van het door de EU gefinancierde Horizon 2020-programma.

VITO en Flanders DC kondigen met trots de lancering aan van de True Cost Calculator (TCC), een belangrijke stap in de richting van duurzame besluitvorming in de mode-industrie. Deze zelfevaluatietool, vrij toegankelijk op truecostcalculator.eu, is ontwikkeld om modeprofessionals in staat te stellen de ecologische en sociale impact van kleding over de hele levenscyclus efficiënt te meten, te vergelijken en te minimaliseren. De resultaten worden gepresenteerd in duidelijke en begrijpelijke blokken voor de beoogde doelgroep van modeontwerpers, inkopers, duurzaamheidsmanagers en andere besluitvormers bij modebedrijven.
​​
​De True Cost Calculator is ontwikkeld in het kader van het SCIRT-project en bouwt voort op bestaande raamwerken voor het evalueren van de milieu- en sociale kosten van textiel. Een van de belangrijkste kenmerken van de True Cost Calculator is de integratie van financiële, milieu- en sociale dimensies, waarbij de externe kosten die samenhangen met de levenscyclus van kleding in geld worden uitgedrukt.

In tegenstelling tot andere tools houdt de True Cost Calculator rekening met de volledige levenscyclus van een kledingstuk, en meet het de impact van productie tot transport, gebruik en afvalverwerking. ​

De tool wordt ondersteund door wetenschappelijk onderbouwde data van kledingstukken en is gebruiksvriendelijk en toegankelijk, zodat een breed publiek kan deelnemen aan verantwoorde en onderbouwde besluitvorming.

Naast zijn brede analysemogelijkheden biedt de calculator, gebaseerd op lessen uit het SCIRT-project, praktische ontwerprichtlijnen voor merken en fabrikanten. Deze richtlijnen geven waardevolle inzichten in materiaalcompositie, samenstellingen, en toevoegingen, waardoor merken duurzamere keuzes kunnen maken reeds vanaf de ontwerpfase.

De True Cost Calculator is ontworpen om een breed scala aan professionals te ondersteunen, waaronder ontwerpers, inkopers, CSR managers, consultants en zelfs studenten in de mode-industrie. De tool is gebruiksvriendelijk en eenvoudig te integreren in dagelijkse werkprocessen, waardoor duurzaamheid een haalbaar gegeven wordt.

Hoewel de True Cost Calculator zich momenteel richt op de modesector, kan de tool in de toekomst ook worden toegepast op andere sectoren, wat duurzaamheid kan stimuleren binnen verschillende sectoren.
​​
​Meer informatie op truecostcalculator.eu.

SCIRT partners

Modebedrijven: Bel&Bo, HNST, Decathlon, Xandres, Petit Bateau
Onderzoeksinstellingen: VITO, CETI, Prospex Institute
Universiteiten: BOKU, TU Wien, ESTIA
Sectorverenigingen: Altex, AVS Spinning – A European Spinning Group (ESG) Company, Valvan
SMEs: Circular.fashion, FFact
Non-profit organisaties: Flanders DC, IID-SII

Contact:
+32 14 33 52 78