Water

Opgemerkt op de Water Reuse Conference

Opgemerkt op de Water Reuse Conference
Nieuwsbericht Charlotte Boeckaert 13 November 2024

Eind september vond de Water Reuse Conference plaats in Les Sables-d’Olonne in Frankrijk. Wat is ons bijgebleven? Hoe gaan andere landen binnen en buiten Europa om met waterhergebruik? We spijkeren je kennis bij.

Water zuiveren in de rest van de wereld

Wist je dat…

  • Steeds meer landen een streefpercentage vooropstellen rond waterhergebruik? Zo wil Frankrijk tegen 2027 10% gezuiverd stedelijk afvalwater hergebruiken (nu nog maar 1%). Focus ligt hierbij op kustgebieden.
  • Sommige landen het gebruik van gezuiverd stedelijk afvalwater voor de productie van drinkwater verbieden (Frankrijk), terwijl andere landen het toelaten (Spanje, VS)? Niet toevallig wordt het toegelaten in landen die steeds vaker te kampen hebben met aanhoudende droogte (of zich hebben gevestigd in woestijngebied).
  • Gezuiverd stedelijk afvalwater in de VS standaard wordt gedesinfecteerd voor lozing op oppervlaktewater? De redenering hierachter is dat menselijke pathogenen het milieu niet mogen bezoedelen.
  • Het RO-concentraat in alle aangehaalde voorbeelden in de zee wordt geloosd? In Vlaanderen wordt het RO-concentraat als een vervuilde stroom beschouwd en laat de federale mariene wetgeving geen lozing in de zee toe.
  • Vendee Eau een testhal in Les Sables-d’Olonne ter beschikking stelt om nieuwe technologie te demonstreren? Concreet zijn een scala aan waterstromen ter beschikking, zoals RWZI-effluent, filtraat van UV en van Technologieleveranciers zijn in samenspraak met Vendee Eau welkom om innovaties uit te testen.
  • UV/Cl2 AOP meer (kosten)effectief is dan UV/H2O2 om water te desinfecteren voor Indirect Potable Reuse toepassingen?

 

Vervuilende stoffen monitoren

Wist je dat…

  • 1,4 dioxaan een goede referentiemolecule is voor de verwijdering van nieuwe verontreinigende stoffen (emerging compounds)? Als deze stof wordt verwijderd, kun je ervan uitgaan dat overige stoffen zoals medicijnen, pesticiden en hormonen ook zijn verdwenen.
  • Irrigatie van aardappelen met gezuiverd stedelijk afvalwater resulteert in medicijnresten in de aardappel? Een persoon van 50 kilo moet dan wel al 3 miljoen kilo van die aardappelen verorberen alvorens de LD50 wordt bereikt. LD50 is de concentratiewaarde die bij 50% van een populatie tot de dood leidt, en geeft dus een idee van de acute toxiciteit bij inname. De aanvaardbare dagelijkse inname wordt voor geen enkele van de gedetecteerde organische micropolluenten overschreden.
  • ‘Indirect potable reuse’ (IPR) impliceert dat het water nog een passage heeft door de ondergrond (environmental buffer)? Zo niet wordt het beschouwd als ‘direct potable reuse’ (DPR). Epidemiologische studies hebben het effect van de consumptie van DPR versus conventioneel kraanwater vergeleken bij zwangere vrouwen, maar zonder waarneembaar verschil.
  • Je minimaal 28 waterstalen moet analyseren om een statistisch correcte beoordeling te kunnen doen?
  • Het Finse bedrijf ‘Resistomap’ antimicrobiële resistentie in waterstalen kan opsporen? Concreet meten ze 61 antibioticaresistentiegenen, 14 pathogenen en allerhande merkers voor vervuiling. Ze maken afdrukken van het effluent van rioolwaterzuiveringsinstallaties en luiden alarm bij abnormale signalen zodat actie waterbeheerders actie kunnen nemen.
  • Non-target analyse wordt toegepast in Barcelona voor het monitoren van de waterkwaliteit (aanvullend op de maandelijkse analyse van 200 parameters)?

 

Hier vind je het programma van de Water Reuse Conferentie, en kun je ook doorklikken naar de contactinfo van alle sprekers.

Contactpersoon