Water

PFAS onder de aandacht op succesvolle thema-avond in Roeselare

Donderdag 20 maart stond PFAS centraal op de thema-avond van VITO Kennispunt Water, georganiseerd met steun van de POM West-Vlaanderen. Meer dan 100 gedreven waterexperts uit het bedrijfsleven, de overheid en de onderzoekswereld verzamelden in Roeselare om inzichten en ervaringen uit te wisselen over innovatieve technieken voor PFAS-verwijdering uit industrieel afvalwater.

TA PFAS plenair
Nieuwsbericht Veerle Depuydt 31 maart 2025

Na een overzichtelijke weergave van het wetgevend kader en enkele aandachtspunten gebracht door Lut Hoebeke (VMM), kregen de aanwezigen ook een eerste inkijk in de resultaten van het afgerond onderzoek door UAntwerpen en UGent. Na een interactieve vragenronde werd de innovatiebeurs geopend.

Acht techinnovators presenteerden hun aanpak als deel van de oplossing voor deze hardnekkige ‘forever chemicals’. In behapbare groepen bezochten de deelnemers de innovatiebeurs waar we het hadden over technieken zoals plasmadestructie, adsorptie via actief kool, harsen, en membraantechnologie.

Deze nieuwigheden kwamen aan bod

ECT2 ontwikkelde SORBIX™ RePURE, een regenereerbaar ionenwisselingshars dat PFAS selectief verwijdert en via een gepatenteerd proces meerdere keren hergebruikt kan worden.

INOPSYS onderzoekt en test PFAS-verwijderingstechnologieën zoals membraantechnologie, adsorptie en destructie, en ontwikkelt maatwerkoplossingen voor duurzaam en economisch haalbaar waterbeheer.

KIS Kenniscentrum voor Innovatieve Saneringstechnieken brengt overheid, bedrijven en kennisinstellingen samen om kennis over PFAS-verwijdering te centraliseren en innovatieve saneringsstrategieën te stimuleren.

TECTERO BV ontwikkelde een Niet-Thermische Plasma (NTP) technologie die PFAS volledig afbreekt in (afval)water, zonder restafval en met een duurzaam, energiezuinig proces.

TERRACORRECT werkt met innovatieve adsorbentia zoals gemodificeerd bentoniet en organoklei, en past technieken toe zoals elektrochemische oxidatie en ultrafiltratie voor PFAS-verwijdering.

Veolia biedt een holistische PFAS-behandelingsaanpak met mobiele zuiveringsoplossingen (UF, RO, ionenwisseling, actieve kool) en werkt aan pilootprojecten voor innovatieve PFAS-destructiemethoden.

VITO ondersteunt PFAS-verwijdering met expertise in monitoring, procesoptimalisatie en evaluaties zoals levenscyclusanalyses (LCA), en biedt pilootinstallaties voor waterzuivering.

Waterleau biedt de PFAS Test Bench aan, een testplatform in de vorm van een mobiele container om de meest efficiënte en kosteneffectieve PFAS-behandelingsoplossingen te identificeren en te valideren.

mock-up-brochure-ta-pfas-2025-paars.png

Benieuwd naar meer?

De informele sfeer zorgde voor levendige discussies en waardevolle contacten tussen vakgenoten. Deelnemers gingen niet alleen naar huis met nieuwe kennis, maar ook met een netwerk aan experts en innovators binnen de watersector.

Vragen over water? Onze waterinnovatoren staan klaar om te helpen. Ga je concreet met oplossingen aan de slag, laat het ons weten via kennispuntwater@vito.be!

Wij danken alle sprekers en deelnemers, met in het bijzonder de innovatieve techneuten en de POM West-Vlaanderen. 

Contactpersoon