Samen naar een beleidsrelevante OO&I agenda water: een stap vooruit
De Beleidsnota Omgeving 2024-2029 benadrukt het belang van beleidsrelevant wetenschappelijk onderzoek voor water (zie OD 7.2). In lijn met die ambitie heeft het CIW OO&I-platform de afgelopen maanden gewerkt aan de fundamenten voor een beleidsrelevante OO&I-agenda water. Op 10 december deelden we dat voorbereidende werk met een brede groep maatschappelijke actoren. Het doel? De kwaliteit van die voorgestelde OO&I-sporen naar een hoger niveau brengen en gezamenlijke prioriteiten identificeren die breed gedragen worden en kunnen leiden tot concrete resultaten.
Innovatielandschap binnen de watersector
Het innovatielandschap in de watersector omvat diverse typen OO&I-agenda’s, elk met een eigen focus en doelstellingen:
- de waterketen (drinkwaterbedrijven, rioolbeheerders, afvalwaterzuiveraars): gericht op het verbeteren van operationele efficiëntie en het beschermen van waterbronnen.
- technologiebedrijven: ontwikkeling van marktklare oplossingen, zoals innovatieve zuiveringstechnologieën, sensoren, of modellen.
- academische wereld: gericht op het genereren van fundamentele kennis en wetenschappelijke inzichten met een focus op het begrijpen, modelleren en verbeteren van watersystemen en het aanpakken van langetermijnuitdagingen.
- watergebruikers (industrie en landbouw): toegespitst op het minimaliseren van waterkosten en risico’s en het verduurzamen van bedrijfsvoering (bv. Oona).
- beleidsrelevante agenda: ondersteunt beleidsmakers bij het realiseren van strategische maatschappelijke ambities zoals waterbevoorrading, waterveiligheid en waterkwaliteit.
Door de beleidsrelevante agenda te delen en samen prioriteiten te stellen, ontstaat een gedeeld innovatiekader dat samenwerking bevordert en duurzame oplossingen oplevert met impact voor de hele watersector.
Resultaten en vervolgstappen
Op 10 december werden de eerste resultaten gepresenteerd tijdens een webinar. De opname van het webinar is hier te bekijken en het overzicht van de achttien OO&I-sporen is hier beschikbaar.
- Prioritering van de achttien OO&I-sporen: via een online bevraging kunnen deelnemers tot uiterlijk 17 januari hun input geven.
- Terugkoppeling en fysieke bijeenkomst: de resultaten van de bevraging worden besproken binnen de CIW. Op 21 februari wordt in Brussel een fysiek evenement georganiseerd waarin prioritaire sporen verder worden uitgewerkt. Een save the date wordt later gedeeld.
- Maart 2025: opmaak van projectinitiatiedocumenten voor geselecteerde OO&I-sporen. Deze documenten worden afgestemd op de begrotingsbesprekingen voor 2026 en gevalideerd binnen de CIW.
Blijf betrokken!
Wil je actief betrokken blijven bij deze beleidsrelevante OO&I-agenda? Neem dan een kijkje in het dialoogdocument en vul de online bevraging in.
Meer informatie over het CIW OO&I-platform vind je hier.