EcoCEO brengt strategieën voor een circulaire economie en circulaire bedrijfsmodellen de klas in en maakt leerlingen vertrouwd met uitdagingen op het gebied van grondstoffen, circulair productontwerp en duurzaam ondernemerschap. Oorspronkelijk een kaartspel, nu ook een online game.

In een circulaire economie maken we producten die langer meegaan, repareerbaar zijn en aan het einde van hun leven gemakkelijk gerecycleerd kunnen worden. Hierdoor vermindert ons grondstoffenverbruik en de hoeveelheid afval die we produceren. Circulaire economie vraagt veranderingen in consumptiegedrag, maar ook een andere manier van producten ontwerpen, produceren en op de markt brengen. Duurzaam en circulair ondernemen is de toekomst! Maar wat houdt dat in? En welke circulaire strategieën zijn er allemaal? EcoCEO brengt verheldering.

Educatief online spel

Met ecoCEO ontwikkelde VITO een educatief online spel rond circulaire economie en ondernemerschap voor de tweede en derde graad van het middelbaar onderwijs. Het spel geeft op een speelse manier inzicht in de verschillende manieren hoe een bedrijf duurzaam en circulair met grondstoffen en producten kan omspringen. Het spel stimuleert discussies over grondstoffenschaarste, bedrijfsstrategieën en verdienmodellen.

Tijdens het spel leren spelers:

  • het verschil tussen lineaire en circulaire businessmodellen
  • de basisconcepten en -strategieën van een circulaire economie, zoals recyclage, terugname, hergebruik, herstelbaar ontwerp en product-dienstsystemen
  • de impact die grondstoffenschaarste en andere externe gebeurtenissen op een bedrijf kunnen hebben
  • grondstoffen, personeel, investeringen en kapitaal beheren in een vereenvoudigde bedrijfscontext.
     

EcoCEO kan worden ingezet in het vak economie, maar ook binnen wetenschappen, aardrijkskunde, STEM of voor projectwerk. Het spel vereist geen specifieke voorkennis of installatie en is volledig gratis.

Daarnaast kan je op de website ook nog een schat aan ondersteunende lesmaterialen over circulaire economie en duurzaam grondstoffengebruik downloaden, zoals een kaartspel, een leestekst, een ontwerpoefening, invulbladen, ...

Maak je gratis leerkrachtenaccount aan

Wil je jouw leerlingen op een interactieve en plezierige manier uitdagen om na te denken over duurzaam ondernemerschap en circulaire economie? Hou je van originele lesmethoden en zegt ‘serious gaming’ je wel iets? Surf dan snel naar ecoceo.eu en maak gratis je leerkrachtenaccount aan!

 

Dit is wat leerlingen over ecoCEO te vertellen hadden:

“Het spel liet duidelijk zien welke groene manieren van productie ook geld kunnen opbrengen.”

“Het spelconcept was leuk, ik denk dat het enorm belangrijk is dat we op onze leeftijd en misschien zelfs jonger al leren dat het belangrijk is om te recycleren, te hergebruiken, te herstellen.... Ik vond het een superleuk spel en bleef er graag 5 minuutjes langer voor op school om het uit te kunnen spelen.”

“Ik heb geleerd welke verschillende dingen je kan doen met een (oude) gsm, en hoe investeringen je helpen een bedrijf te laten groeien.”

 

Het ecoCEO spel en ondersteunend materiaal werden ontwikkeld door het VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek), in samenwerking met Europese partners, binnen het educatief onderzoeksproject RM@schools en met financiële ondersteuning van EIT Raw Materials.

Contact:
+32 14 33 59 81