De nasleep van de corona-pandemie en de labiele politieke situatie door de oorlog in Oekraïne hebben geen negatief effect gehad op innovatie. Dat bewijst het Europees Octrooibureau met een stijgend aantal octrooiaanvragen in 2022. Met 35 octrooiaanvragen zit VITO opnieuw gebeiteld in de Top 10 van Belgische bedrijven en uitvinders die een octrooiaanvraag hebben ingediend. De concurrentie is nochtans groot.
Nog nooit werden in Europa zoveel octrooiaanvragen ingediend als in 2022. Met 193.460 aanvragen zijn dat er nog eens 2,5 procent meer dan in 2021. 2.604 daarvan kwamen uit België, dat is 5 procent meer dan in 2021.
VITO zit opnieuw in de top 10 van Belgische aanvragers voor octrooien. 3D-printing, schone energie en technologie voor oppervlaktebehandeling zitten in de lift en dat vertaalt zich ook in het aantal octrooiaanvragen over deze onderwerpen.
Opvallend is de constante aanwezigheid van universiteiten en onderzoeksinstellingen in deze top 10 want ook de collega’s van imec en VIB vullen deze lijst aan. De absolute topper is al jaren Solvay en dat blijft ook zo. Dat Vlaams-Brabant, Antwerpen en Oost-Vlaanderen de meeste aanvragen doen, is vrij logisch. Daar bevinden zich ook de belangrijkste universiteiten en onderzoeksinstellingen. Maar Limburg, Namen en West-Vlaanderen zijn wel de snelste groeiers.
Met 223,9 aanvragen per miljoen inwoners scoort België meteen ook in de top 10 van de wereldwijde ranking op basis van het aantal octrooiaanvragen per miljoen inwoners. Die lijst wordt aangevoerd door Zwitserland (1.031,1). Het enige niet-Europese land in deze lijst is Zuid-Korea (200,1) op de tiende plaats.
Het is niet te verwonderen dat de VS, Duitsland, Japan, China en Frankrijk de top 5 wereldwijd van het absolute aantal Europese octrooiaanvragen uitmaken. Al verloor Duitsland in 2022 wat meer terrein. Het rapport lijst ook de sectoren op waarvoor landen octrooien aanvragen. Zo is het meteen duidelijk dat de Europese landen vooral inzetten op medische technologie, energie en transport, China zich richt op octrooien voor digitale communicatie en de VS op medische technologie en computertechnologie.
Zetten we alle bedrijven op een rijtje, dan spant Huawei de kroon, voor LG, Qualcomm, Samsung en Ericsson.