Met VITOpolis neemt VITO burgers laagdrempelig mee naar wat ‘duurzaamheid’ in ons dagelijks leven betekent. Deze interactieve tentoonstelling is nog tot begin januari te gast in Mol waar de pop-up op maandag 4 november 2024 plechtig werd geopend door Wim Caeyers, burgemeester van Mol, en Inge Neven, CEO van VITO.
Sinds 2017 hebben al duizenden leerlingen de diepe geothermiecentrale in Mol bezocht, waar ze in verschillende modules meer uitleg kunnen krijgen over duurzame initiatieven. Maar Mol, waar VITO en de geothermiecentrale zich bevinden, is ver en voor scholen niet altijd even gemakkelijk te bereiken. Daarom besloot VITO om VITOpolis op te richten, een interactieve tentoonstelling rond duurzaamheid die in cycli van twee maanden Vlaanderen de volgende jaren zal doorkruisen. Een tentoonstelling waar elke burger, jong én oud, inspiratie en inzicht kan krijgen.
“De nu al meer dan duizend inschrijvingen voor VITOpolis zijn een teken dat duurzaamheid en wetenschap leven in onze gemeente", zegt burgemeester Wim Caeyers. "Wetenschap speelt hier al lang een grote rol en die zal alleen maar belangrijker worden, We zijn blij dat we als gemeente met onze verschillende diensten wetenschap en duurzaamheid kunnen ondersteunen en zo onze gemeente ook op de kaart kunnen zetten. Dat werkt en inspireert.“
Leerlingen van het Sint-Jan-Berchmanscollege die mee de tentoonstelling openden, waren op die opening het levende bewijs dat er bij jongeren niet alleen interesse is in duurzaamheid, maar ook oprechte bezorgdheid.
'Duurzaamheid' is immers geen modewoord. Het is de garantie dat we nog veel langer op een gezonde manier op deze wereld kunnen doorbrengen. Wie in VITOpolis binnenstapt, ziet hoe zelfs kleine acties het verschil kunnen maken. Op een interactieve manier wordt aan bewustmaking gedaan en zie je hoe innovatieve technologieën een duurzame toekomst waar kunnen maken.
“Als VITO hebben we een heel goede samenwerking met de gemeente Mol", zegt Inge Neven, CEO van VITO. "Mol heeft iets met wetenschap en dat biedt lokale jongeren mooie jobopportuniteiten voor de toekomst. Duurzaamheid is een verantwoordelijkheid van iedereen en dat tonen we in VITOpolis.”
De tentoonstelling is gratis om zo drempelverlagend mogelijk te zijn. Volwassenen krijgen inzichten in een duurzaam leven, scholen en jongerenverenigingen kunnen de expo zo bezoeken of er verder op school over borduren via beschikbare lespakketten die in de lijn liggen van het leerplan.
Maar ook voor verenigingen, organisaties of bedrijven is een bezoek, al dan niet gekoppeld aan een vergadering of een netwerkmoment, een unieke opportuniteit.
ResourCity
Maar er is meer. Ter gelegenheid van ons bezoek aan Mol, lancererde VITO ook ResourCity. Elke stad of elk grondgebied is, zonder dat we er ons van bewust zijn, een bron van chemische stoffen. Van koolstof over zuurstof of tin tot goud: je vindt het er allemaal. En ook in Mol is dat niet anders. Met de ResourCity-app van VITO ga je met je gsm op zoek naar deze chemische elementen in Mol. Via augmented reality komen ze tot leven en kom je er meteen ook vanalles over te weten. Per gevangen element ontvang je punten, net zoals bij Pokémon Go. De route van ResourCity in Mol werd samen met de dienst van Toerisme van Mol vastgelegd en leerlingen van Campus Het Spoor hielpen mee om de chemische elementen langs die route te deponeren. ResourCity blijft, ook na het vertrek van VITOpolis in Mol als stadsspel.
VITOpolis praktisch
- Reken 1,5 uur per bezoek
- Gezinnen of particulieren kunnen tijdens de openingsuren zomaar binnenlopen
- Groepen van maximum 24 personen, moeten reserveren om lange wachttijden te vermijden.
- Locatie: Edmond van Hoofstraat 4 - 2400 Mol
- Gratis toegang
- VITOpolis is open:
- Elke dinsdag en donderdag van 9:00 tot 17:00
- Zaterdag 9 november van 10:00 tot 17:00
- Zondag 24 november van 10:00 tot 17:00 – tijdens Dag van de Wetenschap!
- Zaterdag 21 december van 10:00 tot 17:00
- Zaterdag 4 januari van 10:00 tot 17:00
Buiten de openingsuren is VITOpolis na afspraak beschikbaar voor groepen van minimum 15 personen. Contacteer ons even, dan bekijken we samen wat mogelijk is.