Sentinel-1 is in april 2014 gelanceerd als eerste van een vloot Europese satellieten die zijn ontwikkeld voor de levering van aardobservatiegegevens voor het Copernicus-programma. De Copernicus-diensten bieden volledige, vrije en open toegang tot gegevens, modellen en voorspellingen met betrekking tot de bewaking van ons milieu. Maar wat dan?

Met Terrascope willen we AO-gegevens en consumeerbare informatieproducten leveren, alsook alomvattende operationele diensten om u het nodige inzicht te geven!

Stelt u zich voor dat alle gegevens samenkomen

De Sentinel-satellieten observeren de aarde in detail met een indrukwekkende herhalingssnelheid. Terrascope, het gezamenlijke grondsegment van ESA in België, is opgezet om al deze AO-gegevens op eenvoudige wijze naar Belgische overheden, onderzoekers, de industrie en zelfs onze burgers te brengen. Omdat aardobservatiegegevens op meer manieren kunnen worden gebruikt dan u zich voor kunt stellen.

Vandaag, op 19 april 2018, verheugt het ons dat wij Terraviewer kunnen lanceren, een eerste stap naar het aanbieden van toegang tot en gebruik van Sentinel, PROBA-V en SPOT VEGETATION-gegevens.

  • satellietgegevens
  • kant-en-klare informatieproducten
  • alomvattende beeldverwerkingsdiensten

Ontdek Terraviewer en bekijk de door Sentinel-2 gemaakte beelden van België sinds juli 2015. Om te voorkomen dat u teveel wolken te zien krijgt, geeft het platform aan welke beelden de minste wolken bevatten en het bruikbaarst zijn. U kunt uit de onderstaande opties kiezen:

  • Natuurlijk kleurenbeeld
  • Infraroodbeeld in kleur, waarbij vegetatie roodgekleurd is
  • FAPAR, wat de fotosynthetische activiteit van groene vegetatie aangeeft
  • NDVI, wat de groenheid van vegetatie beschrijft
  • LAI, wat de hoeveelheid groen bladoppervlak per vierkante meter bodemoppervlak aangeeft
  • FCOVER, wat de door vegetatie bedekte fractie van het bodemoppervlak is
  • Terraviewer die een Sentinel 2-kleurenbeeld laat zien.

Kijk eens naar het beeld van 27 februari 2018, waar er ten noorden van Luik een witte band zichtbaar is. U denkt misschien dat dit een wolk is, maar het is eigenlijk sneeuw op de grond als gevolg van de industrie in het Duitse Roergebied die door een koude noordoostelijke wind naar België is geblazen.

Sentinel-gegevens, een spectrum aan informatie

Terraviewer is slechts het topje van de ijsberg. Sentinel-satellieten produceren zoveel meer gegevens. Sentinel-2 maakt eigenlijk beelden in 13 verschillende kleuren in zowel het zichtbare als het infraroodspectrum. Sommige hiervan worden gebruikt om de FAPAR en andere indices te bepalen, maar er is zoveel meer mogelijk. Milieubewaking, landbouwbeheer of stadsontwikkeling zijn slechts een paar van de toepassingen die kunnen profiteren van aardobservatiegegevens.

Momenteel zijn al die gegevens beschikbaar om te downloaden. Het zijn terabytes, en elke dag komen daar gigabytes bij. Downloaden is dus niet echt een serieuze optie voor de meesten van ons. Terrascope haalt de relevante informatie uit de gegevens en biedt experts een manier om hun algoritmes te uploaden en de gegevens op het Terrascope-platform te verwerken, waarna slechts de resultaten hoeven te worden gedownload. Door hierin een stap verder te gaan, kunnen we volledig gebruikmaken van de informatie die uit de gecombineerde aardobservatiegegevens kan worden gehaald. Er zit dus meer aan te komen in de volgende versie.

Om u en iedereen van dienst te zijn!

Naast de Sentinel-2-gegevens kunt u ook die van Sentinel-1 downloaden. Deze satelliet maakt gebruik van RADAR-technologie om de aarde te observeren.  Een van de mooie aspecten van werken met RADAR-gegevens is dat u direct door de wolken heen kunt kijken en dag en nacht kunt werken. Dit is zeer interessant voor risicoanalyses, crisisbeheersing, etc.

Bezoek het platform voor een eerste indruk van wat de ruimte voor u kan betekenen. In de zomer komt er een tweede versie met nieuwe en verbeterde functies. U zult het volgende kunnen doen:

  • Uw algoritme uploaden in plaats van gegevens te downloaden
  • Besparen op opslagkosten door de gegevens in ons datacentrum te verwerken
  • Besparen op verwerkingskosten en inspanning door alleen de resultaten te downloaden
  • Contact opnemen met onze operationele en wetenschappelijke helpdesk voor hulp als u die nodig heeft
  • Aanvragen van training om aan de slag te kunnen

Terraviewer die een Sentinel 2 - NDVI-beeld (groenheid van de vegetatie) van Brussel laat zien op 22 februari 2018. Ontdek meer op viewer.terrascope.be/terrascope.