VITO (Biorizon co-initiator) en Avans Hogeschool werken sinds eind 2018 samen op de Green Chemistry Campus. Ze bieden daar gezamenlijk stages aan rond onderzoek naar het verwaarden van lignine – de stof die stevigheid geeft aan planten – in biopolymeren voor innovatieve toepassingen. Inmiddels loopt de dertiende student stage op de Campus en sinds 1 juni heeft Sandra Corderí Gándara van VITO de Campus als standplaats om het VITO-lab te runnen en studenten te begeleiden.

VITO is samen met TNO initiatiefnemer van Shared Research Center Biorizon dat sinds 2013 op de Green Chemistry Campus bio-aromaten ontwikkelt die worden toegepast in onder meer verf, plastic en lijm. Avans Hogeschool heeft het Centre of Expertise Biobased Economy en biedt diverse opleidingen op het vlak van biobased chemie en technologie. Breng dat samen en je krijgt een vruchtbare samenwerking rond studenten die onder leiding van Avans op de Campus stage lopen bij VITO. Daarnaast geeft VITO regelmatig gastcolleges bij Avans.

Alwin Hoogendoorn, portfoliomanager onderzoek bij het Centre of Expertise Biobased Economy van Avans Hogeschool en is enthousiast: “We kregen van VITO en onze studenten positieve geluiden te horen over de samenwerking. Door de coronasituatie kon VITO vanuit Vlaanderen helaas niet continu personeel op de Campus stationeren. Omdat zowel VITO als wij de samenwerking op de Campus graag willen voorzetten en intensiveren, hebben we gezorgd voor een stagebegeleider van Avans die studenten begeleidt in de labfaciliteiten die VITO huurt van de Campus.”

Ook Richard Vendamme, senior onderzoeker biopolymeren bij VITO is tevreden over de samenwerking: “Dankzij de Campus konden we in 2018 meteen aan de slag met ons onderzoek naar biogebaseerde additieven en polymeren. Hier vonden we de labfaciliteiten die we nodig hadden; eerst bij SABIC en nu in de nieuwe demo facility van de Campus. Wat ik vooral waardeer is het netwerk van de Campus en de dynamische omgeving met mensen die elkaar verder willen helpen. Onze samenwerking met Avans is daar een goed voorbeeld van.”

VITO en Avans zijn zo enthousiast over de samenwerking dat ze samen kijken hoe ze hun gezamenlijke onderzoek kunnen integreren en zo de samenwerking een meer permanent karakter kunnen geven. Voor het einde van het jaar evalueren ze en nemen ze besluiten over vervolgstappen.  

Biorizon Applicatiecentrum

De samenwerking op de Campus tussen Biorizon co-initiator VITO en Avans past in de ontwikkeling van het Biorizon Applicatiecentrum op de Campus.

Biorizon oprichters TNO en VITO onderzoeken momenteel samen met de Green Chemistry Campus hoe zo’n applicatiecentrum - waar bio-aromaten worden getest in producten zoals coatings, kleefmiddelen, kitten, elastomeren en plastics - het beste kan voorzien in de behoeften van de industrie. Daarbij wordt gekeken hoe Biorizon de reeds aanwezige kennis, ervaring en apparatuur op het gebied van bio-aromaten optimaal kan ontsluiten en verder kan uitbouwen.

Dit jaar ontwikkelt Biorizon een businessplan met input van bedrijven, overheden, kennis- en onderwijsinstellingen en partners uit het ecosysteem. De positieve ervaringen van VITO en Avans zullen hierin zeker mee worden genomen.

Contact:
+32 14 33 69 35