VITO’s geothermiecentrale voor onderzoek naar aardwarmte
De Balmatt-centrale in Mol is de eerste aardwarmtetoepassing in Vlaanderen die gebruik maakt van diepe geothermie. Ze maakt integraal deel uit van een testprogramma om geïnduceerde seismiciteit te onderzoeken, met het oog op een volkomen veilige aardwarmtewinning in de toekomst. Ook derden kunnen de geothermiecentrale gebruiken om innovatieve technologieën rond aardwarmte of diepe geothermie te testen, en daarbij rekenen op de expertise van VITO.
Aardwarmte als onderdeel van een duurzame toekomst
Aardwarmte of geothermie is de natuurlijke warmte onder het aardoppervlak. Deze is al miljoenen jaren aanwezig en blijft ook in de toekomst permanent beschikbaar. Op sommige plekken komt aardwarmte letterlijk uit de aarde opgeborreld; in andere streken moet men het water eerst oppompen om de warmte te gebruiken. In de geothermiecentrale van Mol kan water van zo’n 125°C opgepompt worden vanop een diepte van 3,5 kilometer.
Dit warme water kan dienen om gebouwen te verwarmen via een warmtenet. Als de temperatuur van het water hoog genoeg is, kan er zelfs groene stroom mee worden opgewekt. Het doel van VITO is dan ook om aardwarmte te ontsluiten als volwaardige hoeksteen van hernieuwbare energie. We zien deze warmte als een belangrijk onderdeel van de evolutie naar een duurzame toekomst.
Een innovatief onderzoekscentrum voor geothermie
De geothermiecentrale maakt deel uit van de brede onderzoeksinfrastructuur van VITO. De centrale bevindt zich op de site van het vroegere bedrijf Balmatt Industries en beschikt over drie boorputten: twee actieve en een derde van 5 kilometer diep die voor onderzoeksdoeleinden gebruikt kan worden.
De bedoeling van deze aardwarmtecentrale is om de voorraad aardwarmte beter in kaart te brengen. Ook willen we een beter zicht krijgen op de oorzaken en de mogelijke gevolgen van bevingen die met het winnen van de aardwarmte gepaard gaan.
In eerste instantie doet de centrale dienst als onderzoekscentrum. De infrastructuur staat ook open voor derden. Zij kunnen hier diverse experimenten uitvoeren, zoals elektriciteitsproductie met ORC-technologie, analyses van de opgewekte seismiciteit in de nabijheid van de centrale, of het beheer van de radioactiviteit en de corrosiviteit van het opgepompte pekelwater.
De Balmatt-site in cijfers
2015
start proefboering naar 3000m
2016
water van 125° wordt bereikt op 3610m
2017
eerstesteenlegging geothermiecentrale
2018
proefboring tot op recorddiepte van 4905m succesvol
2019
proefdraaien geothermiecentrale
2020 - 2023
onderzoek geïnduceerde seismiciteit
VITO als ideale partner voor jouw aardwarmteproject
De geothermiecentrale in Mol is een onschatbare troef voor iedereen die de operationele en veiligheidsaspecten van aardwarmte wil onderzoeken.
-
Je gebruikt de geavanceerde infrastructuur van de centrale, met onder andere 16 seismometers.
-
De combinatie van een operationele site met de beschikbare testmogelijkheden maakt van de aardwarmtecentrale een unieke testinfrastructuur in België.
-
Het uitgebreide team van VITO staat altijd klaar met advies en ondersteuning.
Meer weten?
Kristine Verheyden vertelt je graag meer over geothermie en de mogelijke toepassingen.