
MATChING: Nieuwe technologieën om energiecentrales waterzuiniger te maken
De energiesector behoort tot de grootste waterverbruikers van Europa. Maar water wordt steeds schaarser. Daarom onderzocht het Europese project MATChING gedurende drie jaar nieuwe technologieën om energiecentrales waterzuiniger te maken.
Koelwater als grootste oorzaak van waterverbruik
Maar liefst 17% van de waterwinning in Europa wordt gebruikt voor energieproductie, en dan vooral in de vorm van koelwater. Om elektriciteit te produceren zijn hier namelijk grote hoeveelheden van nodig. Dat geldt niet alleen voor kern- en gascentrales, maar ook voor duurzame energiebronnen zoals geothermie.
In het MATChING-project onderzochten zestien Europese partners, waaronder kennisinstellingen, energiebedrijven en technologieleveranciers, of het ook met minder kan.
Geavanceerde materialen en technologieën om wateronttrekking en dampingsverliezen te beperken
MATChING staat voor Materials & Technologies for Performance Improvement of Cooling Systems in Power Plants. Het doel van het project was om de vraag naar koelwater in de energiesector terug te dringen. Dit door middel van innovatieve technologische oplossingen, die gedemonstreerd werden in thermische en geothermische energiecentrales.
Concreet streefde het project naar een besparing van 30% op de wateronttrekking bij het opwekken van thermische energie, en een vermindering tot 15% van verdampingsverliezen in de geothermische sector.
- Om waterbesparingen in energiecentrales economisch betaalbaar te maken en de weg naar de markt vrij te maken, werd gebruik gemaakt van materialen gebaseerd op nanotechnologie.
- We onderzochten het gebruik van alternatieve koelvloeistoffen en bekeken ook hoe we de beschikbare watervoorraad konden vergroten, onder andere door alternatieve waterbronnen te exploiteren. Zo kunnen verschillende membraantechnologieën ingezet worden om stedelijk, proces- en afvalwater te recycleren of te hergebruiken.
- Om de robuustheid van koelapparatuur te verbeteren onderzochten we geavanceerde materialen en coatings voor koeltorens en condensors.
De nieuwe technologieën werden in heel Europa uitgetest. Dat gebeurde eerst in een laboratorium en daarna in pilootinstallaties op negen testsites.
De rol van VITO in MATChING
VITO focuste zich onder andere op:
- Het reduceren van koelwaterverbruik in energiecentrales via MCDI en MD
- Het verbeteren van de koelprocessen bij het opwekken van geothermische energie
Financiering
MATChING werd gefinancierd door het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie in het kader van subsidieovereenkomst nr. 686031.