Moet je een wetenschapswerkje maken voor school? Wil je meer informatie over een duurzaam onderwerp? Wil je, in eenvoudige taal, meer weten over een van onze onderwerpen? Zoek een onderwerp of verken gewoon eens de STEM-pagina's hieronder (blauwe blokjes). Je vindt er filmpjes, teksten, animaties, educatieve spellen en – vooral – heel veel correcte informatie!

STEM: Science, Technology, Engineering, Mathematics

Wat hebben we aan kennis, als we die kennis niet delen? Wat hebben we aan experts vandaag als we jonge mensen niet warm maken om de experts van morgen te worden? Hoe kunnen we niet alleen tonen waar VITO mee bezig is, maar ook hoe wetenschap ons leven dag na dag verrijkt? Als VITO hebben we er onze missie van gemaakt om kennis te delen. Dat doen we via wetenschapscommunicatie en via een hele rist STEM-projecten.

Blader door onze STEM-video's

Op onze STEM-pagina's kan je heel wat boeiende video's bekijken. We hebben ze ook allemaal voor je opgelijst in de handige playlist hieronder. Om de playlist zelf uit te klappen en door de video's te bladeren, klik je op het knopje rechtsboven in het afspeelvenster, naast de Deel-knop.

Spelend leren

ecoCEO

EcoCEO is een online spel voor de derde graad van het middelbaar onderwijs. Het spel wakkert de discussie aan over duurzaam ondernemen, consumptiepatronen, schaarste van hulpbronnen en circulaire bedrijfsmodellen, zoals hergebruik en recyclage. Op de ecoCEO-website vind je bovendien heel wat ondersteunend materiaal voor leuke klasactiviteiten over grondstoffen, circulaire economie, milieu- en sociale impact van grondstoffengebruik. EcoCEO kan worden ingezet in de economieles, maar ook binnen wetenschappen, aardrijkskunde, STEM of voor projectwerk!

ResourCity

ResourCity is een interactief spel op je smartphone waarmee je chemische elementen vangt. De app neemt je op een originele manier mee langs bekende en minder bekende plekken in je stad of gemeente. Je ontdekt dat het er vol zit met chemische elementen. Dat kan zuurstof zijn of goud, koper of kobalt. Al die materialen worden zichtbaar dankzij augmented reality. Een beetje zoals Pokémon GO, maar dan met chemie! 

EDUbox Duurzaamheid

In de EDUbox ‘Duurzaamheid: maken van de toekomst’ gaan we dieper in op duurzaam consumeren en produceren. Hoe kunnen we het productieproces verbeteren om de druk op milieu en klimaat te verlagen? En wat kunnen we als consument doen om een steentje bij te dragen aan een duurzame economie? In deze EDUbox draait het om het zoeken naar een evenwicht tussen People, Planet en Profit in de nieuwe circulaire economie.

Interesse in wetenschap?

Breng dan een bezoek aan Vitopolis in Mol. Hier kunnen leerlingen onze verschillende onderzoekstopics verkennen onder begeleiding van GoodPlanet. Op een halve dag vertellen we je alles over aardwarmte. Voor wie nog meer wil weten, zijn er verschillende andere onderwerpen. Klinkt dat interessant? Boek dan snel een rondleiding!