Om te kunnen leven, moeten we ademen. De lucht die we in de buitenlucht inademen, is anders dan de lucht die we binnenshuis inademen. De kwaliteit van binnenlucht – de lucht die zich in afgesloten ruimtes bevindt – hangt af van andere factoren dan buitenlucht. Als veel mensen samen in een kleine ruimte zijn, sterke parfum dragen, roken… bepaalt dat mee de kwaliteit van de binnenlucht. Een goede binnenluchtkwaliteit is niet alleen noodzakelijk om goed te kunnen functioneren, het is ook een van de krachtigste wapens tegen besmetting met -  bijvoorbeeld – het COVID-19-virus.

Lesmateriaal

Wat bepaalt de binnenluchtkwaliteit? Hoe meten we binnenluchtkwaliteit? En hoe kunnen we binnenluchtkwaliteit verbeteren? Marianne Stranger, expert in binnenluchtkwaliteit, vertelt er alles over in onderstaande film. 

Artikels/blogs over binnenluchtkwaliteit

Wat je moet weten over luchtkwaliteit

Expert Wouter Lefebvre van VITO heeft een boek geschreven over ‘Onze lucht'.  In dit hoofdstuk gaat het over binnenluchtkwaliteit. Het duidt de complexe wetenschappelijke kennis op een heldere manier, biedt antwoorden voor de toekomst en stelt concrete acties voor die de bronnen van de vervuiling moeten aanpakken.

Boek Luchtkwaliteit

Luchtvervuiling binnenshuis

Wat is dat nu precies: luchtvervuiling binnenshuis? Gezondheid en Wetenschap maakte een tekst in punten en bollen die je meteen wegwijs maakt in alles wat te maken heeft met binnenluchtkwaliteit.

Luchtvervuiling binnenshuis

Slechte binnenlucht kan ook slecht zijn voor de gezondheid

Een ‘gewone’ mens bevindt zich per dag meer dan 20 uur binnenshuis. Dat kan thuis zijn of op school of in de sportzaal. Als de kwaliteit van die lucht niet goed is, zal dat op termijn effect hebben op onze gezondheid.

Slechte binnenluchtkwaliteit

Alles wat je denkt te weten over binnenlucht

De kwaliteit van binnenlucht kun je niet zomaar inschatten, tenzij je ze kunt snijden door de sigarettenrook of door de uitstoot van een open haard. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over binnenlucht.

Binnenluchtkwaliteit

En dan gaan we … meten

Hoe gaan we binnenlucht meten? Wat moeten we meten en hoe doen we dat? Kunnen we dat zelf? En wat zeggen de cijfertjes ons..

Meten luchtkwaliteit

Filmpjes

Niet alleen VITO is bezorgd om onze binnenluchtkwaliteit. Hieronder nog een aantal interessante filmpjes om je wegwijs te maken.

 1. Hoe meten we gezonde binnenlucht?
  Engels – 3'
  Sarah Lima Paralovo is een doctoraatsstudente die bij VITO werkt rond binnenluchtkwaliteit. Sarah heeft mee geholpen om een heel eenvoudige methode te ontwikkelen om die binnenluchtkwaliteit te meten.
   
 2. Het sick-building-syndrome
  Engels – 3'24'' 
  Gebouwen worden meer en meer geïsoleerd. Als we niet opletten, dan zien we hoe de kwaliteit van binnenlucht steeds slechter wordt. Gevolg: het sick-building-syndrome: concentratieverlies, vermoeidheid zijn er het gevolg van. Verluchten en ventileren is de boodschap.
   
 3. Binnenluchtkwaliteit op school
  Nederlands – 37'
  COVID-19 heeft ons geleerd dat we besmetting kunnen vermijden door zorg te dragen voor onze binnenluchtkwaliteit. En waar brengen kinderen de meeste tijd door? Op school… VITO-experte Marianne Stranger herhaalt nog eens wat jullie in de module al konden zien, maar een beetje eenvoudiger.

Podcasts

Er duiken ook steeds meer podcasts op over het onderwerp, zoals deze: Luchtkwaliteit in huizen en kantoren 'belabberd', via BNR Nieuwsradio.

De lucht in huizen en kantoren is soms net zo vies als langs een drukke snelweg. 'Dit is al jaren zo, het wordt er alleen niet beter op', zegt Annelies van Bronswijk, emeritus hoogleraar gezondheidstechniek voor het gebouw aan de TU Eindhoven. 'Het is zelfs nog een beetje erger. Vooral binnenshuis en in scholen is het belabberd gesteld.'

Deze podcast gaat over Nederland, maar de situatie is perfect vergelijkbaar met België.

Podcast binnenluchtkwaliteit

Infographics

Download de infographic binnenluchtkwaliteit: luchtkwaliteit in en rond gebouwen 

In het nieuws