Om te kunnen leven, moeten we ademen. De lucht die we in de buitenlucht inademen, is anders dan de lucht die we binnenshuis inademen. De kwaliteit van binnenlucht – de lucht die zich in afgesloten ruimtes bevindt – hangt af van andere factoren dan buitenlucht. Als veel mensen samen in een kleine ruimte zijn, sterke parfum dragen, roken… bepaalt dat mee de kwaliteit van de binnenlucht. Een goede binnenluchtkwaliteit is niet alleen noodzakelijk om goed te kunnen functioneren, het is ook een van de krachtigste wapens tegen besmetting met -  bijvoorbeeld – het COVID-19-virus.

Ontdek VITOpolis, onze nieuwe interactieve pop-up!

Hoe ziet een duurzame toekomst eruit? Waarom is duurzaamheid zo dringend en belangrijk en hoe kan technologie hierbij helpen? Wat doet VITO hiervoor? Dat en veel meer ontdek je allemaal in VITOpolis: de nieuwe interactieve pop-up van VITO.

Via leuke interactieve modules maak je kennis met duurzame oplossingen op vlak van economie, wonen, afval en zelfs mode. Alleen, met je gezin, je vrienden of je klas. Bezoek VITOpolis van 16 maart tot 12 mei 2024 in Hasselt!

Ontdek VITOpolis

Lesmateriaal

Wat bepaalt de binnenluchtkwaliteit? Hoe meten we binnenluchtkwaliteit? En hoe kunnen we binnenluchtkwaliteit verbeteren? Marianne Stranger, expert in binnenluchtkwaliteit, vertelt er alles over in onderstaande film. 

Wat je moet weten over luchtkwaliteit

Expert Wouter Lefebvre van VITO heeft een boek geschreven over ‘Onze lucht'.  In dit hoofdstuk gaat het over binnenluchtkwaliteit. Het duidt de complexe wetenschappelijke kennis op een heldere manier, biedt antwoorden voor de toekomst en stelt concrete acties voor die de bronnen van de vervuiling moeten aanpakken.

Boek Luchtkwaliteit

Filmpjes

Niet alleen VITO is bezorgd om onze binnenluchtkwaliteit. Hieronder nog een aantal interessante filmpjes om je wegwijs te maken.

  1. Hoe meten we gezonde binnenlucht?
    Engels – 3'
    Sarah Lima Paralovo is een doctoraatsstudente die bij VITO werkt rond binnenluchtkwaliteit. Sarah heeft mee geholpen om een heel eenvoudige methode te ontwikkelen om die binnenluchtkwaliteit te meten.
     
  2. Het sick-building-syndrome
    Engels – 3'24'' 
    Gebouwen worden meer en meer geïsoleerd. Als we niet opletten, dan zien we hoe de kwaliteit van binnenlucht steeds slechter wordt. Gevolg: het sick-building-syndrome: concentratieverlies, vermoeidheid zijn er het gevolg van. Verluchten en ventileren is de boodschap.
     
  3. Binnenluchtkwaliteit op school
    Nederlands – 37'
    COVID-19 heeft ons geleerd dat we besmetting kunnen vermijden door zorg te dragen voor onze binnenluchtkwaliteit. En waar brengen kinderen de meeste tijd door? Op school… VITO-experte Marianne Stranger herhaalt nog eens wat jullie in de module al konden zien, maar een beetje eenvoudiger.

Podcasts

Er duiken ook steeds meer podcasts op over het onderwerp, zoals deze: Luchtkwaliteit in huizen en kantoren 'belabberd', via BNR Nieuwsradio.

De lucht in huizen en kantoren is soms net zo vies als langs een drukke snelweg. 'Dit is al jaren zo, het wordt er alleen niet beter op', zegt Annelies van Bronswijk, emeritus hoogleraar gezondheidstechniek voor het gebouw aan de TU Eindhoven. 'Het is zelfs nog een beetje erger. Vooral binnenshuis en in scholen is het belabberd gesteld.'

Deze podcast gaat over Nederland, maar de situatie is perfect vergelijkbaar met België.

Podcast binnenluchtkwaliteit

Gezondheid en Wetenschap: aflevering 36

In deze luchtige aflevering bespreken we (onder andere) hoe vaak je je ramen moet openzetten om de lucht in je huis gezond te houden. En wist je dat zelfs een kast een uitstoot heeft? Luister nu!

Beluister: Marianne Stranger over binnenluchtkwaliteit (Radio 2, 24-03-2023)-

Infographics

Download de infographic binnenluchtkwaliteit: luchtkwaliteit in en rond gebouwen 

In het nieuws