CO2 of koolstofdioxide - de lucht zit er vol van en gelukkig maar. Want CO2 zorgt ervoor dat de warmte van de zon vastgehouden wordt. Op zich is CO2 dus best ok. Maar trop is teveel. CO2 is een broeikasgas en het teveel aan CO2 is rechtstreeks verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde. Dat is geen goed nieuws. Want de massale uitstoot van CO2 ligt mee aan de basis van de klimaatverandering. Die uitstoot wordt veroorzaakt door industrie, verkeer en de manier waarop wij nu met miljarden op deze aardbol leven.  Maar die wordt ook verergerd door ontbossing, want bomen zijn natuurlijke CO2-oplossers. Wat is CO2 nu eigenlijk? Wat doet het met onze atmosfeer? En – belangrijk – wat kunnen en moéten we doen om ervoor te zorgen dat er minder CO2 in de lucht zit?

Lesmateriaal

CO2-afvangen… en er iets anders mee doen

Metin Bulut, CO2-expert van VITO legt je in onderstaand filmpje uit wat het verband is tussen CO2-concentraties in de atmosfeer en klimaatverandering. Maar ook hoe je CO2 kan afvangen en er nuttige dingen mee doen.

De presentatie die de expert toont in de video kan je hier downloaden.

Artikels/blogs over CO2

CO2: we moeten het uit de lucht halen

Jaarlijks is de mens verantwoordelijk voor zo’n 35 gigaton (!) CO2. Industrie, landbouw, transport, bouw, elektriciteits- en warmteproductie zijn daar verantwoordelijk voor. De helft van die uitstoot kan de natuur zelf de baas. Maar de overige helft komt in de atmosfeer terecht. 

CO2 uit de lucht

Vlaanderen bindt de strijd aan tegen CO2-uitstoot

Het verminderen van de CO2-uitstoot is een opdracht voor iedereen. De Vlaamse overheid weet ook dat we die uitstoot pas zullen kunnen verminderen als ook bedrijven en gemeenten er zich bewust van zijn hoeveel ze uitstoten en – vooral – hoe ze die uitstoot kunnen verminderen. Gelukkig zijn er al een paar prachtige initiatieven.

CO2-uitstoot

Gentse haven als voorbeeld van een goed CO2-beleid

We weten al behoorlijk wat over CO2 en de noodzaak om daar iets aan te doen. In de Gentse haven heeft men nu de North-CCU-Hub opgericht. Een uniek project voor opvang en hergebruik van CO2 in de Gentse haven.

Gentse haven als voorbeeld van een goed CO2-beleid

7 manieren om CO2 uit de lucht te halen

Hoe kunnen we CO2 uit de lucht halen? En wat gaan we ermee doen? In deze tekst lezen we hoe er eigenlijk zeven manieren zijn om ‘iets’ te doen met die CO2. Maar elk voordeel heeft vaak… ook een nadeel.

Hoe kunnen we CO2 uit de lucht halen?

Van broeikasgas tot grondstof

De uitstoot beperken en wat uitgestoten wordt, opvangen en verwerken. Dat is een groot deel van de oplossing voor het probleem van CO2-uitstoot. Centraal daarbij staan CCU, of Carbon Capture and Utilisation, en CCS, wat staat voor Carbon Capture and Storage, waarbij CO2 uit de lucht of uit de fabrieksschoorsteen wordt ‘afgevangen’ en verwerkt. Maar hoe werkt dat en hoe ver staan we in de ontwikkeling van deze technologie?

Hergebruik CO2

Filmpjes over CO2-captatie

Niet alleen VITO zoekt oplossingen om de CO2-uitstoot te verminderen of er iets nuttigs mee te doen. Hieronder nog een aantal interessante filmpjes om je wegwijs te maken.

 1. VITO over CO2-captatie: Belgische onderzoekers wereldtop in het zoeken naar oplossingen
  Nederlands - 5’36”
  Kort overzicht van wat CO2 eigenlijk is en welke oplossingen we nu al hebben. We kunnen CO2 ‘afvangen’ en er nuttige dingen mee doen. Zo is er Carbstone, een technologie waarbij we CO2 in bouwmaterialen verwerken.
   
 2. Carbstone technology: Hoe maak ik betonstenen uit CO2?
  Engels – 4’03’’
  Uit CO2 beton maken? Carbstone is het voorbeeld dat het kan. Maar hoe doe je dat? De ingrediënten zijn eenvoudig: afval uit de staalindustrie – zogenaamde slakken – en CO2.
   
 3. CCU: Kansen voor CO2-gebruik in Oost-Vlaanderen: Waarom CO2 gewoonweg niet begraven?
  Nederlands – 4’39’’
  Er zit veel te veel CO2 in de lucht. Sommige landen vangen die CO2 af en begraven ze diep in de Noordzee of ondergronds waar vroeger gasbellen waren. Toch is dat geen goed idee en de publieke opinie wil dat eigenlijk ook niet. Maar wat kan dan wel? In het Gentse zoeken ze naar oplossingen.

Podcasts

Er duiken ook steeds meer podcasts op over het onderwerp, zoals onderstaande podcast op PodBean. 

Kunnen we broeikasgassen uit de lucht halen?
Nederlands – 30’
De vraag van 10 miljoen: kunnen we kwalijke broeikasgassen uit de lucht halen? In de podcast ‘Vraag het Aan’ wordt een tipje van de sluier gelicht.

In het nieuws