De watervoorraden in Vlaanderen en Europa slinken. In een circulaire economie wordt afvalwater daarom maximaal hergebruikt. Ook de ontwikkeling van waterzuinige productieprocessen staat in the picture.

Vlaanderen Circulair

Het partnerschap Vlaanderen Circulair, waar ook VITO deelt van uitmaakt, heeft als taak om de circulaire economie in Vlaanderen vorm te geven. Vlaanderen Circulair ondersteunt overheden, bedrijven, middenvelds- en kennisorganisaties die samen de stap naar een duurzame en waterzuinige samenleving willen zetten. Het sluiten van waterkringlopen (door water zoveel mogelijk te hergebruiken) staat daarbij centraal.

Economische voordelen

Dat een circulaire economie beter is voor het leefmilieu weten we allemaal. Maar dat je door circulair te produceren ook kosten kunt besparen en zelfs geld kunt verdienen, daar zijn veel bedrijven nog niet van overtuigd. VITO helpt ondernemingen om circulaire principes te vertalen naar concrete opportuniteiten in hun bedrijfsvoering. Dat kan bijvoorbeeld door afvalwater te hergebruiken, door water te delen met andere bedrijven via slimme netwerken.

Demonstratieprojecten

VITO werkt samen met bedrijven aan demonstratieprojecten die de economische mogelijkheden van afvalwater illustreren. Zo toont het EColoRO-concept van ECWRTI hoe textielfabrieken 90 procent minder water kunnen verbruiken door kleurstoffen uit hun spoelwater te filteren en de vloeistof opnieuw te gebruiken. In uitgekiende waterdemonstratoren kunnen technologieleveranciers nieuwe innovaties testen in een reële setting (industrie/stad). De brede aanpak bewijst dat Vlaanderen goed op weg is om een ‘living lab’ te worden voor nieuwe, duurzame waterconcepten.