Waterweerbare regio
Wanneer we een project uitwerken of een waterscenario uittekenen, doen we dat steeds met een langetermijnvisie en een systemische blik, zowel voor regionale als internationale trajecten. We zetten daarbij altijd in op verbinding, zowel tussen kennisactoren als tussen domeinen. Soms zijn we zelf aan zet, zoals bij onze focusgroepen of projectwerking. Even vaak ondersteunen we initiatieven geleid door anderen zoals onze ondersteuning van het OO&I beleid rond water of onze hefboomwerking.
Focusgroepen
De overheid gaf VITO de opdracht om als strategisch onderzoekscentrum een leidende rol te spelen in het versterken, versnellen en verbinden van innovatie binnen het waterdomein.
Daarom richten we focusgroepen in die fungeren als thematische innovatieplatformen om de stand van zaken te bespreken, prioriteiten te stellen en acties te definiëren die innovatie versnellen.
Concreet werken we met vier focusgroepen rond de volgende thema's:
- Wateropslag in de bodem
- Koppelkansen op bedrijventerreinen
- Ketenaanpak polluenten
- Businessmodellen voor samenwerking
Op die manier houden we een vinger aan de pols en werken we met een relevant actieprogramma dat rekening houdt met regionale noden en de inbreng van verschillende kennisactoren.
Projectwerking
De waterinnovatoren van VITO Kennispunt Water zetten hun schouders onder een heel aantal projecten, soms als trekker en soms vanuit een ondersteunende rol.
Die projectwerking heeft als overkoepelend doel een duidelijk doel, namelijk een waterrobuuste regio creëren. Om dat doel te bereiken, hanteren we een brede projectfocus. Zo zetten we niet alleen in op een veerkrachtige economie, maar ook op landbouw en natuur. Concreet werken onze waterinnovatoren rond drie grote toepassingsgebieden: water in en voor de stedelijke omgeving, de landbouw en het landschap.
Meer weten? Een overzicht van onze projecten vind je hier.
OO&I Beleid
Hoe groot is de rol van water in de welvaartcreatie in Vlaanderen? Hoe kunnen we ons wapenen tegen waterschaarste én wateroverlast?
Om een antwoord te vinden op die vragen, is er nood aan een initiatief dat onderzoek en innovatie versterkt met de focus op water. Zo kwam Oona tot stand, een gedeelde wateragenda van en voor bedrijven waarmee we de neuzen in dezelfde richting zetten richting innovatieve oplossingen.
Samengevat kan Oona een katalysator zijn voor economische veerkracht binnen een duurzaam waterbeheer en een open uitnodiging tot samenwerking tussen alle betrokken partijen.
Springplankwerking
Waar mogelijk, zetten we graag onze expertise en ons netwerk in om initiatieven geleid door partners te versterken.
Zo dragen onze waterinnovatoren bij aan de werking van de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) via hun deelname aan de waterplatformen zoals voor Circulair Water of OO&I.
We zetten ook onze schouders onder het programma Water-Land-Schap, het Open Ruimte Platform, de Green Deal Duurzame Zorg, de Proeftuinen Droogte of het NRW Ecosysteem.