Water

De Blauwe Cluster: voorloper in duurzame innovatie binnen de blauwe economie

De Blauwe Cluster neemt het voortouw in duurzame en innovatieve ontwikkelingen binnen de blauwe economie. Dit concept draait om het duurzaam benutten van oceanen om zowel economieën als levensonderhoud te ondersteunen en tegelijkertijd de gezondheid van mariene ecosystemen te waarborgen. De blauwe economie omvat een breed scala aan activiteiten, zoals maritiem transport, visserij en aquacultuur, kusttoerisme, hernieuwbare energie, waterontzilting, onderzeese kabels, mariene genetische bronnen en biotechnologie.

port of ostend - blauwe cluster
Nieuwsbericht 22 August 2024

S+T+ARTS4WATERII: een broedplaats voor innovatie

S+T+ARTS4WATERII combineert kunst, technologie en wetenschap en zet zich in om de complexe milieu- en maatschappelijke uitdagingen aan te pakken waarmee de havens en havensteden van Europa worden geconfronteerd. Dit project, gecoördineerd door VITO, bevordert samenwerking op het gebied van artistiek onderzoek, creatie en innovatie in verschillende havensteden en hun bijbehorende ecosystemen en industrieën in acht landen.

Binnen dit project zullen in totaal 20 residenties worden gerealiseerd, gefaciliteerd door de 10 consortiumpartners. De winnende kunstenaars van deze residenties worden binnenkort bekendgemaakt. De Blauwe Cluster is betrokken bij de residentie in de haven van Oostende in België: kustcultuur en wetenschap op zee.
 

De haven van Oostende: een centrum van innovatie en traditie

De haven van Oostende, gelegen in de levendige kuststad Oostende in de provincie West-Vlaanderen, België, heeft een unieke positie. Het is de enige haven in België die zich bevindt in een bruisend toeristisch gebied met zandstranden en brede boulevards. De haven heeft een rijke visserijtraditie, die nu evolueert in lijn met het veranderende mariene ecosysteem.

Naast zijn commerciële rol is de haven van Oostende een belangrijk wetenschappelijk knooppunt dat innovatie in de blauwe economie stimuleert. De haven onderscheidt zich door zijn focus op marine-onderzoek en duurzame praktijken, met name op het gebied van circulariteit, duurzaam waterbeheer en bio-engineering.
 

Het betrekken van kunstenaars bij de blauwe economie

Kunstenaars kunnen een cruciale rol spelen bij het aanpakken van watergerelateerde uitdagingen door middel van publieke betrokkenheid, bewustwording en communicatie. Ze kunnen indrukwekkende werken creëren die het belang van duurzame praktijken in havenoperaties en de bredere blauwe economie benadrukken. Door de creativiteit en communicatieve kracht van kunstenaars te ondersteunen, kunnen er nieuwe en impactvolle innovaties ontstaan die zowel de blauwe economie als de samenleving ten goede komen.

Het integreren van kunst in havengebieden en maritieme projecten kan het culturele landschap verrijken, waardoor havens niet alleen functionele knooppunten zijn, maar ook bruisende culturele ruimtes worden. Samenwerkingsprojecten met kunstenaars kunnen de gemeenschap versterken en een gevoel van trots en verbondenheid creëren bij de lokale bevolking ten aanzien van hun maritieme erfgoed en toekomst.

Kunstprojecten kunnen de nadruk leggen op het belang van duurzaamheid en milieubeheer, en zowel belanghebbenden in de industrie als het publiek aanmoedigen om groenere praktijken te omarmen. Kunstenaars kunnen de aandacht vestigen op specifieke milieukwesties die havens en mariene omgevingen beïnvloeden, zoals vervuiling, habitatvernietiging en de gevolgen van klimaatverandering.

Artistieke interventies kunnen beleid beïnvloeden door visueel en ervaringsgericht bewijs te leveren van de noodzaak van duurzame praktijken en innovatieve oplossingen binnen de blauwe economie. Samenwerkingsprojecten met kunstenaars kunnen de basis vormen voor campagnes die pleiten voor meer investeringen in duurzame maritieme infrastructuur en beleid.
 

Voordelen samenwerking S+T+ARTS4WATER community

De samenwerking met de S+T+ARTS4WATER-gemeenschap kan frisse perspectieven, innovatieve oplossingen en versterkte publieke betrokkenheid brengen bij maritieme en haven-gerelateerde projecten. Specifiek kunnen deze partnerschappen leiden tot:

  • Innovatieve oplossingen: creatieve benaderingen van probleemoplossing kunnen leiden tot innovatieve oplossingen voor duurzaamheidsuitdagingen in de maritieme sector.
  • Economische kansen: het integreren van kunst in havengebieden kan nieuwe economische kansen creëren door middel van blauwe toerisme en recreatieve activiteiten, wat bezoekers aantrekt en lokale economieën stimuleert.

Door deze samenwerkingen beoogt De Blauwe Cluster duurzaamheid, innovatie en publieke betrokkenheid in de maritieme sector te bevorderen, en zo de ontwikkeling van de blauwe economie ten goede te laten komen voor iedereen.

 

Door Piet Opstaele, CEO, De Blauwe Cluster