Werken warmte- en koudenet van de 5e generatie (CollecThor) gestart in Genk

Veel bedrijvigheid bij EnergyVille, want op Thor Park in Genk startten deze maand de werken voor een thermisch netwerk van de zogeheten 5e generatie. Daarmee zullen de verschillende gebouwen binnen het Thor wetenschapspark – bestaande en toekomstige gebouwen – duurzaam verwarmd en gekoeld kunnen worden. En dit op basis van ondiepe geothermie. Het is een van de eerste netwerken van deze soort in België en is bovendien modulair opgebouwd zodat er snel kan uitgebreid en opgeschaald worden. Kortom, een cruciale hoeksteen in EnergyVille’s (en haar partners’ KU Leuven, VITO, imec en UHasselt) onderzoek naar een duurzamere energievoorziening.

Concreet zullen in deze eerste fase van de werken de bestaande gebouwen (Thor Central, Incubathor, EnergyVille 1 en 2, de THOREAQ-onderzoeksgebouwen) en de nog op te richten gebouwen (in totaal 8 kavels) aangesloten worden op het netwerk. De bedoeling is om de gebouwen duurzaam te verwarmen én te koelen via ondiepe geothermie en maximaal restwarmte en -koude onderling uit te wisselen. Zo kan bijvoorbeeld de restwarmte van het ene gebouw gebruikt worden om de energievraag van het andere gebouw te beantwoorden. Ook opslag wordt voorzien in de ondergrond, op een diepte van 65 meter of meer via zogeheten ‘aquifers’.

Gebundelde krachten

Het thermisch net – dat ontworpen werd door VITO/EnergyVille en waarvoor de werken nu officieel gestart zijn – vormt een mooi nieuw puzzelstuk in de uitbouw van het Open Thor Living Lab, een levend onderzoekslabo, op Thor Park. Het mag dan ook rekenen op de medewerking van heel wat partners. Zo vloeit het project voort uit een call rond groene warmte van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap. De aanleg zelf zal gebeuren door Fluvius, dat al van bij het begin betrokken is bij dit project. De uitbating van het netwerk loopt via IFTECH dat hiervoor de nieuwe entiteit “Thetys CollecThor NV” oprichtte. Tegen februari 2025 moet het net operationeel zijn.