Vorige maand lanceerde het Ierse milieuagentschap EPA zijn gloednieuwe nationale voorspellingssysteem om het publiek beter te informeren over de verwachte luchtkwaliteit in Ierland. Het ontwikkelde voorspellingssysteem is gebaseerd op VITO's ATMOSYS-technologie voor luchtkwaliteitsmodellen en werd samen met lokale partners gerealiseerd in het kader van het EU LIFE Emerald-project.

De voorspellingskaarten worden weergegeven op de website van het EPA: airquality.ie. Bezoekers kunnen er de voorspelde dagelijkse luchtkwaliteit ontdekken voor drie dagen: vandaag, morgen en overmorgen.

Realtime en jaarlijkse luchtkwaliteitskaarten

In het komende jaar zal de ATMOSYS-technologie ook gebruikt worden voor de opmaak van bijna-realtime (vanaf maart 2024) en jaarlijkse luchtkwaliteitskaarten (juni 2024) in hoge resolutie.

Belangrijk instrument voor luchtkwaliteitsbeleid

Als Ierse is dit een trots moment voor Lisa Blyth (business relations contact voor ATMOSYS bij VITO). Zij werkte nauw samen met EPA om dit project van de grond te krijgen. "Over het algemeen is de luchtkwaliteit in Ierland goed”, vertelt ze. “Lokaal zijn er echter hotspots, voornamelijk door de verbranding van vaste brandstoffen (PM2,5) voor huishoudelijke verwarming en door verkeersemissies (NO2). Als onderdeel van een groot programma om meer inzicht te krijgen in deze lokale hotspots versterkt EPA met hulp van VITO haar capaciteiten op het gebied van luchtkwaliteitsmodellen. De nu beschikbare kaarten zijn daarbij een belangrijk bewustmakingsinstrument om de Ierse bevolking te informeren over de invloed van hun gedrag op de lokale luchtkwaliteit."

Internationale erkenning

Ierland is niet het enige land dat gebruik maakt van de ATMOSYS-modelleringstechnologie van VITO. Lisa Blyth: "De luchtkwaliteitsmodelleringsteams in België, Slowakije, Kroatië en Hongarije profiteren ook van onze modellen en vormen samen met het Ierse EPA de ATMOSYS-gemeenschap."

Eerder dit jaar kwamen experts uit de verschillende landen bijeen om ervaringen en suggesties voor verbeteringen uit te wisselen. Daar ontstond het plan van VITO en de Kroatische experts om de lessen van het EMERALD-project toe te passen in Kroatië. Concreet zal VITO ondersteuning bieden bij het uitwerken van de laatste stappen om de gemodelleerde informatie te gebruiken voor publieke bewustwording en rapportage over luchtkwaliteit. Een mooi voorbeeld van hoe internationale samenwerking voordelig is voor alle betrokken partijen...

 

Het LIFE EMERALD Project (LIFE19 GIE/IE/001101) wordt financieel ondersteund door het LIFE Programma van de Europese Unie.