Waldo Galle: kennisverbinder en architect van transitiedenken
Sinds 2018 is Waldo Galle aan de slag voor VITO. Eerst als postdoctoraal onderzoeker in samenwerking met VUB Architectural Engineering (prof. Niels De Temmerman) en EIT Climate KIC (Dr. Cristian Matti) en vanaf 2022 als onderzoeker bij VITO Nexus.
Tijdens zijn postdoctoraal onderzoek werkte hij een aanpak uit om win-win situaties te vinden die de shift naar een circulaire en betaalbare bouweconomie kunnen versnellen.
Academische focus: transitie naar circulaire bouweconomie
Toen hij startte met zijn studies ingenieurswetenschappen-architectuur, ambieerde Waldo Galle een job als architect. “Maar gaandeweg zag ik in hoe schadelijk de bouwsector is voor de planeet en verschoof mijn interesse naar de circulaire bouweconomie.” Voor zijn doctoraat bestudeerde hij de financiële haalbaarheid ervan. “De basis van circulair bouwen is het slim gebruik van bouwmaterialen, waardoor die oneindig hergebruikt kunnen worden”, zegt Galle. “De oplossingen zijn bekend: vervuilende materialen vervangen door duurzamere alternatieven en die multifunctioneel en demonteerbaar maken. Maar een echte transitie bleef uit, omdat de betaalbaarheid steeds ter discussie stond. Tijdens mijn doctoraat heb ik een methode ontwikkeld om de levenscycluskost van een gebouw te berekenen en toonde ik aan dat op lange termijn de besparing wel 10 tot 20 procent kan bedragen.”
Sinds het begin van zijn onderzoek is het algemene bewustzijn rond duurzaamheid erg toegenomen en zijn ook steeds meer beleidsmakers en bouwpartners van het belang ervan overtuigd. Nu is de uitdaging vooral om sneller te gaan, zodat we de energiedoelstellingen van 2050 kunnen behalen.” Vandaag werkt Waldo als deeltijds professor bij de Vrije Universiteit Brussel nog steeds aan die shift naar een circulaire bouweconomie, waarrond hij er een klein team uitgebouwd heeft.
VITO Nexus: een match in ambities
De aandacht voor transities en een geïntegreerde benadering van zo’n vraagstukken verklaart waarom Waldo vandaag daarnaast ook bij VITO Nexus aan de slag is. “Niet alleen rond duurzaam bouwen, maar voor alle duurzaamheidsvraagstukken waar we als VITO aan werken, ondersteunt het Nexusteam collega’s en partners.” Als contactpersoon voor transformatieve capaciteitsopbouw bouwt Waldo aan het leerplatform https://nexuslearn.vito.be en ontwerpt hij verschillende training- en coachingprogramma’s.
“De methoden van systeemdenken en transitiemanagement zijn veelzijdig en kunnen op veel manieren ingezet worden. Door vast te leggen wat we leren, dit om te zetten in acties en methodologisch te innoveren, is het VITO Nexus’ opdracht om onze persoonlijke en organisatorische capaciteit te vergroten om duurzaamheidstransities te versnellen.”
Bezorgd over hoe we onze samenleving kunnen organiseren binnen de grenzen van de planeet, zetten Waldo en zijn collega’s bij VITO Nexus zich in voor een circulaire bouweconomie, betaalbaar huisvestingsbeleid, veerkrachtige stedelijke en agrarische omgevingen, … het aantal uitdagingen is enorm. “Duurzame ontwikkeling staat centraal in VITO’s missie en is dat een natuurlijke match met mijn ambities”, zegt Waldo. “Maar het is vooral de overtuiging dat dingen anders kunnen, de wil om structureel te veranderen, en niet enkel wat te optimaliseren die me doet thuis voelen; hier kan radicaal gedacht worden”.
Iedereen vertrouwd maken met transitiedenken
“Opgeleid als ingenieur-architect voel ik me op mijn gemak bij het springen van het schaalniveau van een watermolecuul naar dat van een stroomgebied en terug. Coach zijn in persoonlijke of groepsleerprocessen is mijn favoriete rol. Vandaag ben ik halftijds prof bij de Vrije Universiteit Brussel en halftijds onderzoeker bij VITO. Voor mij is die combinatie ideaal: als wetenschapper kan ik wegen op het debat, maar dankzij mijn werk voor VITO blijf ik dicht bij de praktijk. Dat vind ik heel belangrijk. Ik wil een kennisverbinder zijn, geen professor achter een bureau. En doorheen heel wat samenwerkingen binnen en buiten VITO, alle collega’s en partners vertrouwd maken met transitiedenken en -doen, is waar ik stiekem van droom.”