Wat leren praktijkprojecten ons over gezuiverd afvalwater hergebruiken voor irrigatie in de landbouw?
Wat zijn de do’s en don’ts als je water wil hergebruiken voor irrigatie in de landbouw? Waterinnovator Charlotte zet zich al 8 jaar in voor allerhande projecten rond alternatieve waterbronnen. Hoe zit de wetgeving in elkaar? Wat is het effect van gezuiverd afvalwater op opbrengst, gewaskwaliteit en bodem? Ze vat de belangrijkste leerlessen en conclusies uit verschillende praktijkprojecten samen in een helder overzicht.
Praktijkantwoorden op prangende vragen
Om de landbouw te wapenen tegen de klimaatverandering is de zoektocht naar alternatieve waterbronnen al enige tijd ingezet. Bij elke waterbron komen dezelfde vragen terug: welk volume is beschikbaar en wat is de kwaliteit van het water? Een rits projecten onderzocht bepaalde deelfacetten en ontwikkelde tools om een antwoord te bieden op deze prangende vragen:
- Welke alternatieve waterbronnen zijn er in mijn buurt? Wat is het beschikbare volume en wat is de kwaliteit?
- Wat is het effect van verschillende waterkwaliteiten op de gewasopbrengst en de -kwaliteit van bladgewassen, kolen en knolgewassen?
- Wat is het effect op de bodem van veelvuldig gebruik van een bepaalde type waterbron?
- Wat is de microbiële belading van diverse waterbronnen?
- Welke desinfectiemethoden zijn effectief?
- Wat is het effect van water stockeren voor je ermee irrigeert?
- Is er microbiële overdracht van het water naar het gewas?
- Welke wettelijke bepalingen gelden om water te hergebruiken voor irrigatie?
- Hoe dimensioneer je een leidingnetwerk?
- Kan je financiële steun verkrijgen voor irrigatieprojecten?
De leerlessen zijn het resultaat van verschillende praktijkprojecten met verschillende organisaties zoals Aquafin, Boerenbond, Inagro, ILVO, Flanders’ FOOD, proefstation voor de groenteteelt, Universiteit Gent, Vegebe en VITO. Onder het motto levenslang leren willen de leerlessen dynamisch zijn, en krijgt het document updates met nieuwe inzichten.
Oproep: Hoe kunnen we concentraatstromen behandelen?
Alternatieve waterbronnen winnen steeds meer aan belang voor irrigatie in de land- en tuinbouw. Een goede waterkwaliteit is een belangrijk uitgangspunt. Ook bedrijven zetten in op doorgedreven waterhergebruik, en investeren in allerhande membraanfiltratietechnieken. Naast gezuiverd water, levert dit ook concentraatstromen op waarin onder meer zouten zich opstapelen. Het is zowel een uitdaging om die concentraatstromen te lozen binnen de grenzen van een milieuvergunning, als om die stromen te hergebruiken voor irrigatie in de landbouw.
VITO wil mee zijn schouders zetten onder initiatieven om de zoutlast te verlagen, zoals fosforverwijdering zonder FeCl3, of om concentraatstromen te fractioneren zodat we meer water kunnen terugwinnen en lozingskritische stoffen kunnen afscheiden. Heb je hierin interesse? Neem contact op met Charlotte Boeckaert.