Regenbuien op zich kunnen we niet controleren. Het zou echter al een goede zaak zijn als we niet alleen vrij nauwkeurig zouden kunnen voorspellen waar het fel zal regenen, maar dat we ook zouden kunnen waarschuwen voor ernstige wateroverlast en overstromingsgevaar. Dat is precies wat Flood4Cast® doet.

Dat het zal regenen, kunnen we voorspellen. Maar waar een hoosbui zal neerkomen en wat de gevolgen zullen zijn, was tot nog toe niet voorspelbaar. Met als gevolg dat de hulpdiensten bij zware regen weliswaar klaar stonden maar op het moment dat er overstromingen plaatsvonden zelf hun diensten nog moesten organiseren en dikwijls ter plaatse geconfronteerd werden met een haast onmogelijke opdracht.

De Flood4Cast® is een slim algoritme dat in steden overstromingen tot drie uur op voorhand kan voorspellen. Die voorspelling is accuraat en heel precies, tot op straatniveau. Het is een project dat werd ontwikkeld door VITO, imec City of Things, Hydroscan, Water Link en de brandweer Zone Antwerpen (BZA). Het proefproject m.b.t. de toepassing van Flood4Cast® werd in Antwerpen uitgerold.

Het model maakt gebruik van een combinatie van gegeven waaronder realtime radarbeelden aangevuld met realtime data van pluviometers en waterlevelsensoren.

Op die manier kan Flood4Cast® nakende overstromingen op straatniveau voorspellen en ze visueel in kaart te brengen binnen een beslissingsondersteunend systeem (Decision support system) Op deze wijze kunnen de hulpdiensten drie uur op voorhand inschatten hoe ze hun manschappen doeltreffend kunnen inzetten, welke materialen ze moeten voorzien en of ze bijstand moeten vragen van andere korpsen of de Civiele Bescherming.

Dat het proefproject de Antwerpse deelgemeenten Ekeren en Merksem omvat, is niet toevallig. Deze gemeenten kregen in het verleden af te rekenen met ernstige overstromingen. Dat Flood4Cast® veel leed kan besparen, werd in de zomer van 2019 al bewezen toen het systeem perfect in staat bleek om de zeer zware regenbuien die de regio teisterden, te voorspellen.