In een circulaire en biobased economie zorgen we ervoor dat producten en materialen langer (her)gebruikt worden. Afval zien we als een waardevolle grondstof. Het gebruik van fossiele grondstoffen beperken we zoveel mogelijk. Ze zijn eindig, maken ons als continent heel afhankelijk en leggen een zware hypotheek op het klimaat. Wanneer we toch nieuwe grondstoffen nodig hebben, gebruiken we daarvoor alternatieve biologische grondstoffen en CO2.

Alternatieve grondstoffen

Wind- en zonne-energie als alternatief voor fossiele grondstoffen zijn gekend. Maar er zijn nog meer mogelijkheden. Zoals biomassa. Dat zijn natuurlijke materialen afkomstig van bijvoorbeeld hout, algen en insecten. 

We doen niet alleen onderzoek naar de toepassingsmogelijkheden van die alternatieve grondstoffen.  We onderzoeken ook installaties die de bewerkte grondstof kunnen omzetten en de volledige waardeketen. We kijken verder dan alleen de theorie. Want wat op papier en in een labo lukt, moet ook op zijn praktische en economische haalbaarheid afgetoetst worden.

CO2 vangen en gebruiken

De massale uitstoot van CO2 vormt nu een bedreiging voor ons klimaat. Zorgen voor een lagere uitstoot is één manier om het probleem aan te pakken. Maar we kunnen ook CO2 vangen en er duurzame materialen en brandstoffen mee produceren. We kunnen CO2 capteren voor hij in de lucht terecht komt. Maar we kunnen de CO2 ook rechtstreeks uit de lucht halen. De technologie voor beide systemen bestaat, maar de grote vraag is hoe we ze doeltreffender en goedkoper kunnen maken. 

Als we CO2 kunnen ‘oogsten’, moeten we ook onderzoeken waarvoor we die afgevangen CO2 duurzaam kunnen gebruiken. We kunnen er al bouwstenen (carbstone) mee maken. Maar we zouden er ook niet-fossiele brandstoffen mee kunnen produceren. VITO zet in op onderzoek naar de mogelijkheden die CO2 ons op die manier kan bieden.

Ontdek ze hier!

CO2 als grondstof voor de productie van chemicaliën en bouwmaterialen

CO2 afvangen, opslaan en gebruiken

Er zit te veel CO2 in de lucht en dat is nadelig voor de opwarming van de aarde. CO2 uit de lucht halen en opslaan is één manier om dit op te lossen. Maar we kunnen CO2 ook uit industriële emissies halen en gebruiken voor de productie van hernieuwbare brandstoffen of hoogwaardige chemicaliën of opslaan in bijvoorbeeld bouwmaterialenWelke oplossing past het beste bij uw CO2-stromen? 

Sorbenten voor C02 capture

Hoe sorbenten een oplossing kunnen vormen voor de enorme hoeveelheden CO2 die vrijkomen in de lucht. 
CO2 afvangen kan op verschillende manieren. De gangbare methoden zijn niet kostenefficiënt. Daarom zetten wij in op de ontwikkeling van vaste oplosmiddelen om CO2 op te vangen in packed-bedconfiguraties

 

Naar een nieuwe waardeketen met biomassa

Lignine

Lignine is een van de meest voorkomende organische materialen en de meest overvloedige natuurlijke bron van aromatische verbindingen. Het wordt massaal geproduceerd als bijproduct van bijvoorbeeld de fabricage van houtpulp en papier. Het kan in de chemische industrie veel aromaten van fossiele oorsprong vervangen. 

Chitine

Chitine is een hoogwaardige grondstof, met nuttige toepassingen in de veevoeding, chemie, agro-industrie en cosmetica. Hoewel de meeste chitine afkomstig is van larven, kan het ook worden gewonnen uit niet-dierlijke bronnen zoals schimmels, wat bijvoorbeeld belangrijk is voor de cosmeticasector.

Waardevol afval

Karakterisatietechnologie keert afval virtueel binnenstebuiten

Vandaag de dag worstelen veel recyclagebedrijven met de waardebepaling van complexe materiaalstromen. De belangrijkste problemen zijn de dure en arbeidsintensieve bemonsteringsprocedures en de daaropvolgende chemische analyse, die leiden tot lange wachttijden (vaak meerdere weken) en de ermee gepaard gaande financiële onzekerheid.

cvs characterise to sort

Meer expertise & infrastructuur

Circulaire business modellen

Wilt u waarde creëren in de opkomende circulaire economie? Bent u benieuwd hoe u uw producten, bedrijfsstrategie en processen hierop voorbereidt? VITO heeft de expertiseervaring en de nodige beslissingsondersteunende methodes om de risico’s in uw duurzaamheidsstrategie in te perken.

Chemische analyses op maat

VITO's gespecialiseerd lab voor organische en anorganische chemische analyse op maat is afgestemd op jouw individuele behoeften en biedt aanpasbare oplossingen en gericht advies.  

Onze visie op de circulaire economie

De circulaire economie biedt Vlaanderen uitdagingen en opportuniteiten. Vlaanderen voert al dertig jaar een ambitieus afval- en materialenbeleid en behoort tot de wereldtop in circulaire economie. Maar er is meer mogelijk.